Quantcast

Ройтерс: Падането на Шенген ще струва 110 милиарда евро

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2016 в 11:48 2517 5

migrants

Възвръщането на постоянния граничен контрол в Шенгенското пространство ще струва на европейците 110 милиарда евро за следващите 10 години. Това предаде агенция Ройтерс като се позова на резултати от изследване на центъра Strategie към френското правителство.  

Според данните на центъра, намаляването на трансграничния туризъм и търговията през държавните граници заради отпадане на режима на свободно движение ще доведе до спад на производтвото с 0.8 на сто през следващите 10 години. Спадът на търговията може да достигне 10-20 процента. Половината от общата сума ще е заради намаляването на туристическия поток. Други 38% загуби се очакват от ограниченията на възможността за работа в съседни държави от Шенген. Повишените разходи за транспорт ще донесат още 12 на сто загуби.

В краткосрочен план Франция ще загуби от един до 2 млрд. евро, а за десетилетието загубите ще достигнат до 10 млрд. евро или 0.5 от брутния вътрешен продукт.

По данни на агенцията за граничен контрол "Фронтекс" за десет месеца на миналата година в ЕС са пристигнали 1.2 млн. мигранти. Временен граничен контрол за половин година вече въведоха Германия, Австрия, Франция, Швеция, Дания и Норвегия, която не е член на Европейския съюз, но участва в общия пазар на съюза. Според изявления на европейски политици,  Гърция е заплашена с изключване от Шенген, заради нарушения в безвизовия режим.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 16:00

А защо изобщо трябва да пада Шенген? Само за да злорадстват къртиците? Едва ли това е валиден мотив. Който иска може да се възползва от временно затваряне на границите, както и правят това сега и няма нищо скандално, след като е предвидено като процедура.

03.02 2016 в 14:48

А колко струва на европейците издръжката на нашествениците?
И колко ще ни струва в бъдеще, като влязат в общинските съвети и в парламентите?

03.02 2016 в 12:47

Доста манипулативна статия.
Това ще са загубите, ако Шенген падне. А какви ще са загубите, ако остане?

03.02 2016 в 12:27

Интересна статия.
Нека погледнем нещата от друга страна. По горните цифри 110млрд за 10г. излиза по 11млрд/година грубо, за целия Шенген. В същото време на Турция само за таи година и бяха обещани 3млрд, като 2 месеца по-късно Турция продължава да извива ръцете на европейците и вече иска 5млрд. Програмите на ЕС за Африка за 2016г (за подобряване на състоянието в бежанските центрове) предвиждат други 1,2млрд, с които европейците смятат, че ще намалят потока на бежанци от там поне с 20%.
Всички тези сметки до тук не касаят социалните плащания за бежанците в ЕС, в частно в Шенген, които ще се извършат през тази година.
Кое в случая е правилното решение? Кой разход би бил с най-голямо одобрение сред европейците? Какво би станало ако през 2016г в Европа влязат още 1-2млн "бежанци"?
Дали строгото спазване на правилата за пресичане на държавна граница и съпътстващите ги разходи по опазването нямаше да има повече успех и одобрение от сегашното положение?
Предстои да разберем. Скоро, в следващите 2-3 години.

03.02 2016 в 12:23

Какво значение има проверката на паспорта на границата за туризма? Това не е като издаване на виза.

По-скоро ще са необходими пари за връщането на граничния контрол, а не намаляне на туристите и съответно оборота, който реализират.