Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен като председател на Камарата на представителите

OFFNews 04 октомври 2023 в 10:56 851 0

Кевин Маккарти

Снимка БТА/АП

Кевин Маккарти

Прецедент в американската история - републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Гласовете за свалянето му бяха 216, а за оставането му - 210, предаде БТА.

За отстраняването на Маккарти са гласували 208 демократи и осем републикански съпартийци на досегашния председател.

Крайнодесният представител на Републиканската партия и противник на Маккарти, Мат Гейц, внесе предложение, предвиждащо председателят да бъде отстранен от поста.

Гейтс и други крайнодесни републиканци са недоволни от удължаване на срока на финансиране на правителството, което беше прокарано от Маккарти с помощта на гласове от Демократическата партия. Много демократи са на мнение, че той няма ръководни способности.

Републиканецът смяташе, че опитът да бъде свален от председателския пост няма да бъде успешен и той ще остане начело на долната камара на Конгреса.

Изпълняващ длъжността председател на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) ще бъде републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри. За това съобщи самият той.

Последният път, в който се е провеждало гласуване за отстраняването на председателя на Камарата на представителите е бил преди 113 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки