Разрешиха на калкулатор да участва на изборите в Москва, но не и на опозицията

Георги Савчев Последна промяна на 16 юли 2019 в 19:04 4247 2

Любов Собол не беше допусната до изборите и започна гладна стачка

За участие в изборите за градски парламент в Москва, които са насрочени за 8 септември, е регистриран човек-калкулатор, но не и ключови опозиционни активисти.

Процедурата за регистрация за вота е изключително тромава за кандидатите, които не са издигнати от парламентарно представените партии в Държавната дума - те трябва да съберат от 4500 до 5500 подписа, тоест подписите на поне 3% от всички избиратели в даден окръг. Освен подписа и имената си, поддръжниците трябва да впишат и домашния си адрес. След това чиновници трябва да въведат повторно имената на поддръжниците и адресите им - този път в електронни таблици.

После избирателната комисия проверява подписите и по странни критерии може да анулира значителен брой от тях - ако вместо "бл." е изписана цялата дума "блок", или ако вместо "ап." е изписано "апартамент", например, подписът се приема за невалиден.

Съзнателно или несъзнателно чиновниците, които въвеждат данните в електронен вид, също могат да допуснат грешки - има случаи, при които вместо "Ленинградски проспект" в базата данни се въвежда "Ленински проспект" и това също прави подписите невалидни.

С подобни трикове и още куп бюрократични препятствия в стил "Параграф 22" редица влиятелни опозиционни активисти умишлено не бяха регистрирани за участие в изборите за градски парламент в Москва. Сред тях са Любов Собол, Иван Жданов и Иля Яшин. Това стана причина за серия от протести в центъра на Москва, арести и полицейско насилие над демонстранти.

Същевременно опозиционният политик Алексей Навални, който подкрепя кандидатурата на Любов Собол, съобщи, че до изборите без никакви административни препятствия са допуснати напълно неизвестни кандидати от партията "Комунистите на Русия". Става дума за партия - спойлер, която се опитва да заблуди избирателите на КПРФ - Комунистическата партия на Руската федерация, и да разпилее техните гласове, тъй като управляващите в Москва се боят не само от опозицията, но и от комунистите, коментира Навални.

Един от най-парадоксалните кандидати на "Комунистите на Русия" за изборите за градски парламент е Павел Трофимов, за който в официалните изборни книжа е записано, че работи на длъжност "калкулатор" в московско училище.

Някой си Трофимов, който работи като "калкулатор", е успял да събере 6000 отлични подписa. Към него няма никакви претенции. А Яшин, Собол и Жданов, видите ли, не са успели да съберат подписите, иронизира Навални.

Опозиционните кандидати, които не бяха допуснати до участие в изборите, продължават с всекидневните протестни акции. Любов Собол започна и гладна стачка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

2

Стефан

18.07 2019 в 12:40

В Москва има много скъпи проститутки, някои се въртят около партиите. Ние ще се занимава с върховите моменти в кариерата на всяка ли?

5944

1

AnderXale

17.07 2019 в 00:11

Е, да, то ако се вярва на западната пропаганда, центърът на Москва е изпълнен с бесилки, а Путин яде малки деца за закуска...