Путин пристигна в Пекин за Олимпийските игри с нов газов договор

Москва готви нова сделка за увеличаване на доставките на газ с Китай

Елена Николова 04 февруари 2022 в 12:52 2220 0

Снимка Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Пекин за Зимните олимпийски игри. Това е първото му посещение на страната от 2019 г. насам заради пандемията. Със себе си той донесе и нова сделка за увеличаване на доставките на природен газ за Китай, съобщи Ройтерс.

В Пекин Путин съобщи на китайския президент Си Дзинпин, че Москва е подготвила нова сделка за доставка на още 10 млрд. кубически метра природен газ от Далечния изток. 

Посещението на руския лидер става на фона на засилваща се подкрепа на Китай за Москва при противопоставянето ѝ със Запада относно Украйна и други въпроси.

В четвъртък Пекин и Москва съгласуваха позициите си за Украйна на среща между външните министри на двете държави Ван И и Сергей Лавров в китайската столица. 

Очаква се днешните преговорите между Путин и Си Дзинпин да се фокусират върху координирането на външните политики. Вчера в статия, публикувана от китайската информационна агенция Синхуа, Путин написа, че Москва и Пекин играят "важна стабилизираща роля" в глобалните отношения и помагат на международните отношения да станат „по-справедливи и приобщаващи“.

Руският президент разкритикува и "опитите на някои страни да политизират спорта в полза на своите амбиции“ - препратка към решението на САЩ, Великобритания и други страни да не изпращат свои дипломатически представители на Олимпийските игри в китайската столица в знак на протест, отбелязва Асошиейтед прес. 

САЩ и някои техни съюзници обявиха дипломатически бойкот на олимпиадата заради нарушения на човешките права в Китай и отношението към уйгурите и други мюсюлмански малцинства в страната. От своя страна Пекин отхвърля подобни обвинения. 

Днес Путин ще присъства на официалната церемония по откриването на XXIV Зимни олимпийски игри. На събитието ще присъстват и лидерите на петте бивши съветски централноазиатски страни, които поддържат близки връзки с Русия и Китай - Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Туркменистан.

За церемонията пристигнаха и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и принцът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Сред гостите ще бъдат и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, лидерът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост Дарен Тан, които пристигнаха вчера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!