Путин приема в Москва външните министри на Азербайджан и Армения

Йорданка Веселинова 09 октомври 2020 в 12:25 2362 0

Снимка Pixabay

Руският президент Владимир Путин покани външните министри на Армения и Азербайджан в Москва, за да започнат преговорите за Нагорни Карабах, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Франс прес. По-късно министрите на двете държави потвърдиха, че ще участват в преговоритe, пише Ройтерс.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди за срещата днес: "Баку и Ереван потвърдиха участието си в преговорите в Москва. В ход е активна подготовка."

През последните няколко дни световните агенции съобщаваха за редица телефонни разговори между Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения - Никол Пашинян. Руският президент неколкократно призоваваше за прекратяване на бойните действия, но и също предупреждаваше, че Русия може да се намеси, ако конфликтът се премести на арменска територия (Русия и Армения участват в общ отбранителен съюз). Поканата за начало на прeговорите в Москва между азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов и арменския му колега - Зограб Мнацаканян e пореден опит за дипломатическо решение на конфликта в спорния анклав.

Бойните действия в Нагорни Карабах бяха възобновени на 27 септември - за пръв път от 1994 г. насам. Регионът се намира на територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Досега се съобщава за над 300 загинали, сред които и цивилни, защото през последните дни зачестиха ракетните обстрели над градски зони. Според омбудсмана на региона от началото на бойните действия в края на септември между 70 и 75% от населението е напуснало града. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!