Путин към Европа: Сгрешихме, че ви се доверихме. Сгрешихте, че го приехте за слабост

OFFNews 19 октомври 2017 в 23:10 13954 3

Снимка Кремъл-пресслужба

Твърде голямото доверие към Европа бе най-голямата външнополитическа грешка на Русия за последните 15 години, заяви руският президент Владимир Путин.

На заседание на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи Путин бе запитан от германска участничка какви грешки са допуснали Русия и Европа в отношенията помежду си през последните 15 години.

Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него, каза руският президент.

Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори, добави той.

Доналд Тръмп бе избран от американския народ и поне затова трябва да бъде уважаван, дори и да не сме съгласни с позицията му, коментира още Путин.

Политическите опоненти на Тръмп "не му дават да изпълни нито една от предизборните си инициативи", твърди руският президент.

Путин каза още, че Русия ще реагира незабавно и симетрично, ако САЩ се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г.

Москва е готова да развие нови оръжейни системи, както ядрени, така и неядрени, ако други страни правят същото, заяви руският президент.

"Ние сме спазвали и ще спазваме договора, докато партньорите ни спазват досегашните ни договорености", каза Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му договорът от 1987 г. е бил по-благоприятен за САЩ и фактически е бил "едностранно разоръжаване" за Съветския съюз, тъй като е обхващал само ракетите по суша, но не и ракетите на кораби и самолети, каквито по онова време са имали само САЩ. Той отбеляза, че впоследствие Русия е разработила такива ракети за своите военноморски и военновъздушни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

21.10 2017 в 23:11

А какъв научен, конструкторски, и технологичен задел по тия ракети имат руснаците ... Да ти се изправи косата, па ако ще не да са ти съюзници, ами да се бият вместо тебе.
Ако пак ги турят на конвейера - забрави я европата. Както вече Черно море.