Pussy Riot пред CNN: Системата превръща хората в роби

OffNews 07 февруари 2014 в 15:46 2241 12

Тази система превръща хората в роби. Така Надежда Толоконикова, една от членовете на руската пънк група Pussy Riot, коментира престоя си в затвора в интервю за CNN в началото на Олимпийските игри. 

На 21 октомври Толоконникова, която беше осъдена на две години принудителен труд в трудов лагер заради протестна акция срещу Владимир Путин, беше преместена в нов трудов лагер в Сибир. Това стана след като тя обяви, че е заплашвана със смърт в предишната си колония.

Тя и Мария Альокина дадоха интервю за звездата на CNN Кристиан Анампур, в което описват обстановката в руските затвори.

Според Альокина насилие се прилага непрекъснато и над всички затворници. Насилието идва директно от администрацията или от затворници, служещи на нея. Те са готови да набият всеки, когато им бъде наредено.

„Най-шокиращата част от наказателната система е тоталната липса на адекватна медицинска помощ. Ако си болен и имаш ХИВ например – лишават те от всякаква грижа и най-вероятно ще си умреш в колонията“.

Президентът Путин освободи двете активистки преди Коледа. Неговият ход бе разтълкуван като стъпка напред към Олимпийските игри. Много руски граждани не одобряват широкият спектър от методи, с които Путин престъпва човешките права, както и жестокото му отношение към хомосексуалистите.

Руското правителство е убедено, че населението се възмущава от публичните действия на групата. Альокина призова да не се вярва на федералните канали за информация. Трябва да се слушат обикновените хора. Те всъщност наистина ни подкрепят, допълва тя.

"Ние не бяхме уплашени от началото - нито преди да влезем в затвора, нито по време на престоя, нито сега. Нямаме никакви причини да сме уплашени. Ние сме свободни хора, а свободните хора не изпитват страх"

В някои от колониите има от 16 до 20-часов работен ден. Затворниците са принудени да полагат изключително тежък физически труд. Вдигането и влаченето на тежки чували с цимент и пясък допълнително влошава здравето на жените, коментира Надежда. Заплащането на труда възлиза към 3-4 долара на месец.

Толоковникова обясни, че членовете на групата ще продължат да помагат на затворници от целият свят като излагат злоупотребите на управниците в затворите.

"Ако не вярвахме в това, което правим, ако не вярвахме, че можем да направим промяна в нашата страна, нямаше изобщо да се захващаме."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!