Руската Дума амнистира Pussy Riot и активистите на Greenpeace

Марина Юнакова 18 декември 2013 в 18:24 3194 6

Pussy Riot на делото в московския съд.

Снимка БГНЕС

Pussy Riot на делото в московския съд.

Държавната Дума днес единодушно одобри законопроект за амнистия, внесен от Владимир Путин. С това решение на парламента Надежда Толоконникова и Мария Альохина от пънк групата "Pussy Riot", както и еколозите от Arctic Sunrise ще бъдат освободени. 

Ситуацията вече изцяло зависи от това дали администрациите на затворническите колонии ще искат да ги освободят възможно най-рано, но аз мисля, че те не биха искали да отлагат процеса на освобождаване на двете момичета, заяви адвоката на пънкарките Ирина Хрунова, цитирана от ИТАР - ТАСС.

Според  Хрунова, двете момичета ще могат да си отидат по домовете преди Нова година. 

Толоконникова и Альохина излежават двугодишна присъда за хулиганство за т. нар. "пънкарска молитва" - протестен акт, който те извършиха в московската катедрала "Христос Спасител" през февруари 2012 г. 

Третият член на бандата, Екатерина Самуцевич, която получи само условна присъда, също е обект на амнистия,  заяви адвокатът.

Междувременно 30-те активисти на Greenpeace от кораба Arctic Sunrise, които бяха задържани през септември след протест на нефтена платформа на "Газпром" в Баренцово море, също ще бъдат освободени. 

"Ако трябва да съм честен, чувствам се странно", пише в Туитър един от арестуваните активисти, " много се радваме, че се прибираме вкъщи, въпреки че не знаем точно кога. Това е много емоционално, какво приключение!" 

Арестът на така наречената група "Arctic 30" провокира множество критики от различни правозащитни организации в целия свят. 

Greenpeace организира протести по целия свят, искащи освобождаването на  членове на екипажа на Arctic Sunrise - 28 природозащитници и двама журналисти. Еколозите в момента са под гаранция в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!