Протестиращите в Киев влязоха в тежки сблъсъци с милицията

OFFNews 19 януари 2014 в 16:54 4426 13

Кличко също е пострадал на протеста
Кличко също е пострадал на протеста

Сблъсъци между протестиращите в Киев и украинската полиция станаха днес, след като около 200 000 привърженици на проевропейската опозиция в Украйна, „наводниха“ площад „Независимост“ в столицата, за да протестират срещу приетите миналата седмица нови закони, потискащи правото на граждански демонстрации, предадоха световните медии.

Протестиращите сгъстиха редиците си в района на площада, окупиран от два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Евросъюза и декларираното от него сближаване с Русия.

Демонстрантите откликнаха на апела на опозиционните лидери, пренебрегвайки наложената съдебна забрана за всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март, както и новите закони, обнародвани в петък, които засилват санкциите срещу протестиращи граждани.

Днес демонстрантите носят саксии и гевгири на главите си в знак на протест срещу забраната за ползване на каски. Законоът бе прокаран и приет набързо миналата седмица от лоялни към президента депутати. Той забранява по време на митинги без разрешение да се разпъват палатки, да се монтират сцени или озвучаване на обществени места. Същевременно той разрешава ареста на демонстранти, носещи маски и каски. За нарушения се предвиждат високи глоби и дори затвор.

Ръководителят на партията УДАР Виталий Кличко обяви за незаконни новоприетите мерки и призова милиционерите да се присъединят "към лагера на народа". Ръководителят на партия „Отечество” Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност и поради това е необходимо да се създаде Народна рада с представители на опозицията.

Въпреки дадената подкрепа за днешния протест, множеството освирка партийните лидери, обвинявайки опозицията, че няма план за действие и й липсва истински водач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!