Протестиращи в Киев получиха SMS-и, че ги следят

OFFNews 23 януари 2014 в 11:36 4518 1

„Скъпи абонати, вие сте регистрирани като участници в масови безредици

Снимка The New York Times

„Скъпи абонати, вие сте регистрирани като участници в масови безредици"

Протестиращите и журналистите, намиращи се в близост до битката между демонстранти и полиция в Киев, получиха във вторник съобщение на телефоните си, според което са регистрирани за участие в масови безредици, а малко по-късно благодарствен SMS към спецчастите от "гражданите на Киев", съобщи The New York Times.

„Скъпи абонати, вие сте регистрирани като участници в масови безредици“, се казва в съобщението.

SMS-ът не е подписан и местните телекомуникационни компании отричат да са изпращали подобно съобщение на своите абонати. Не е изключено съобщението да е свързано с новия закон, според който участието в протести се счита за проява на насилие и съответно е престъпление. Затова голяма част от получилите съобщението го възприемат като предупреждение от страна на правителството.

Малко преди това журналисти и протестиращи получиха и второ съобщение с послание за благодарност към полицията, подписано от жителите на украинската столица. Съобщението гласи: „Благодаря на спецчастите за спасяването на столицата. Гражданите на Киев“.

Новината за получените съобщенията се разпространи бързо чрез социалните мрежи, в които потребителите показваха снимки на SMS-ите с коментара „зловещи“ и „Оруелски“.

Това далеч не е първият случай на изпращане на съобщения от правителството.

Ако съобщението е било изпратено само до малка група от хора, намиращи се на няколко пресечки един от друг в самия момент на полицейското насилие, това е най-добре насоченото съобщение, което съм виждала, заяви политологът Ева Галперин.

Изпращането на подобно послание е доста лесно от технологична гледна точка, особено ако са замесени телекомуникационните компании, тъй като всеки телефон показва къде се намира, за да може да получи сигнал от най-близката кула.

Подобна стратегия е използвана през последните дни на Хосни Мубарак като президент в Египет през 2011 г. Тогава потребителите на Vodafone в страната получили съобщение, насочено към „честните и лоялни хора“ с призив да се изправят срещу „предателите и престъпниците в защита на нашите хора и чест“.

Украинските телекомуникационни компании категорично отказват да са замесени в изпращането на подобни съобщения, като един от телекомите обвини за SMS-а хакерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови