Украйна: 24 часа за Янукович или смърт в челото (на живо + снимки)

OFFNews 22 януари 2014 в 21:48 25991 31

Снимка: Батьківщина
Снимка: Батьківщина

Лидерите на украинската опозиция Арсений Яценюк ("Батьківщина“) и Виталий Кличко („Удар“) дават 24 часа на президента Виктор Янукович за спиране на кръвопролитията в страната.

Този път имаме само 24 часа. Ако няма развитие на нещата, то лично за себе си ви казвам - няма да живея с този позор. И утре тръгваме заедно напред. A ако следва куршум в челото – то нека е куршум в челото. Но да е честно, справедливо и смело, заяви Яценюк от партията на Юлия Тимошенко.

От трибуната на площад „Независимост” в Киев лидерът на УДАР Виталий Кличко заяви, че на преговорите в президентската администрация държавният глава Виктор Янукович не е откликнал на исканията на демонстрантите.

Не получихме отговор на въпроса дали президентът ще разгледа възможността за провеждане на предсрочни избори, посочи той.

Г-н президент, имате възможност да решите този въпрос. Предсрочните избори ще променят ситуацията без кръв. Ние ще направим всичко възможно, за да постигнем това. Чуйте хората. Не ги игнорирайте, призова Кличко и допълни:

"Ако президентът не се срещне с нас в четвъртък и не се разберем, то утре ще бъдем още повече и ще преминем в настъпление"

Петима загинаха 

5 души са загинали в Киев при сблъсъците на улица Михаил Грушевский, които започнаха на 19 януари.

По телата на четири от жертвите има следи от огнестрелни рани. Един мъж е паднал от колонадата край стадион "Динамо" и е починал в болница от раните си.

През последните 24 часа са ранени над 300 души в украинската столица.

Същевременно украинският външен министър Леонид Кожара е предупредил посланиците на европейските страни в Киев да стоят настрана от протестите в Украйна, предаде EU Observer.

Днес Кожара се е срещнал с европейските посланици и им е казал да „стоят настрана от Майдана и като цяло да запазят мълчание”, посочи един от участниците в срещата.

Украинските власти „обвиняват ЕС за безредиците. На практика ни обявиха война”, заявил източникът на EU Observer.

Парламент на площада

В сряда вечерта на Евромайдана опозиционните партии "Батьківщина" ("Отечество"), УДАР и „Свобода” създадоха Народна Рада на Украйна.

Народната Рада на Украйна ще е „единственият легитимен законодателен орган в страната“, заяви лидерът на партия "Свобода" Олег Тягнибок.

Ще създадем народно правителство, народна избирателна комисия, ще организираме подписка, която ще легитимира нашите действия, каза Тягнибок.

Евромайданът призова за създаването и на местни Народни парламенти из цяла Украйна.

Нови барикади

Към 22 ч. на улица Михаил Грушевский в центъра на Киев хиляди протестиращи издигат нови барикади и палят автомобилни гуми в близост до стадион „Динамо”.

Източници от опозиционните формации твърдят, че през нощта властите вероятно пак ще опитат да разпръснат протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!