Протестиращи блокираха строителството на метрото в Белград

Гражданите се опасяват, че изграждането на метрото на Макиншко поле застрашава водоснабдяването на столицата

OFFNews 22 ноември 2021 в 16:00 3821 0

Карта на метрото в Белград

Граждани се събраха днес на протест срещу строителството на метрото в Белград на Макиншко поле, където бе направена първата копка. Демонстрантите са блокирали пътя и не позволяват на камионите да напуснат строителната площадка, съобщи белградската агенция Бета, предаде БТА.

"Трябва да бъдем на улиците, да се договорим заради всичко, което ни причиняват, не знаеш къде по-напред да протестираш", заяви екологът активист Александър Йованович Чута и добави, че управляващите "лъжат" със строителните работи и че проблемът може да се реши с масови протести.

Той заяви, че протестиращите ще продължат да блокират камионите още известно време и след това ще вземат решение за по-нататъшните си действия.

Чута призова всички политически партии, които присъстват на протеста, да се срещнат с гражданите и всички заедно да помислят как да се реши проблемът с изграждането на метрото на Макиншко поле.

Протестът е организиран от сръбското движение "Екологично въстание".

Гражданите се опасяват, че изграждането на метрото на Макиншко поле, където се намира един от основните водоизточници на Белград, застрашава водоснабдяването на столицата.

От опозиционното Движение на свободните граждани посочват също, че планираното трасе на метрото е ненужно скъпо, недостатъчно ефикасно и няма да постигне никакви резултати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови