Професор обвинен, че откраднал идея на студент фармацевт и я продал за милиони

OFFNews 02 март 2019 в 21:04 5770 0

Снимка https://pharmacy.umkc.edu/

Университетът на Мисури-Канзас сити (САЩ) повдигна обвинения срещу бивш преподавател, обвинен, че е откраднал и продал научно изследване на студент за 1,5 милиона долара, съобщи Си Ен Ен.

Според университета преподавателят по фармация Ашим Митра е присвоил "революционна" формула от студент в магистърска програма и освен че я е продал за седемцифрена сума, очаквал още около 10 милиона долара комисионна от авторските права върху бъдещи продажби.

Митра е напуснал университета и отрича обвинението, допълва Си Ен Ен.

В съдебното дело са намесени и имената на съпругата на преподавателя, която работела в неговата лаборатовия, и на две фармацевтични компании, използвали откритието.

Според университета на щата Мисури Митра е работил тайно с тези компании по патент за иновативен начин за прилагане на лекарства върху очите посредством нанотехнологии.

Фармацевтичният продукт скоро е получил одобрение в САЩ, добавят от университета. Става въпрос за продукт за сухо око.

В позиция на университета се посочва, че Ашим Митра е откраднал изобретение, принадлежащо на вуза, и го е продал на индустрията, оказвайки ѝ помощ в патентоването и комерсиализирането на откритието. В същото време не е отдал дължимото авторство на студента, пожънал е огромна лична финансова печалба, прикривал е действията си и е отричал да е замесен.

Целта на заведеното дело е да възстанови авторството на студента Кишор Чолкар върху откритието, направено през 2010 г.

Според политиката на университета правата върху открития на персонала и студентите, направени по време на работа там, приналежат на учебното заведение. А когато има финансова печалба, откривателят може да получи една-трета от нея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови