Призоваха Луганска и Донецка област да се евакуират, докато има възможност

Ангел Марковски 06 април 2022 в 19:28 4328 0

Снимка Getty Images

Прощаване на гарата в донецкия град Краматорск.

Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на окупираните територии Ирина Верешчук се обърна към жителите на Луганска и Донецка област и ги призова да се евакуират. Верешчук обясни, че изтеглянето на окупационните войски от Киевска и Черниговска област не е жест на добра воля преди нов кръг от преговори, както се опитват да го представят руските официални лица. "Това беше жест на желязна воля на нашата армия, властите и целия украински народ. За съжаление, всички трябва да сме готови за по-нататъшна ескалация", каза тя

"Ето защо ръководителите на военните администрации в Луганска и Донецка област молят населението да напусне границите на областта и правят всичко възможно, за да организират евакуацията", подчерта Верешчук. - Това е необходимо сега, защото по-късно хората ще бъдат обстрелвани и застрашени от смърт. Те няма да могат да направят нищо, а ние няма да можем да им помогнем. Защото ще е почти невъзможно да спрем пожара. Трябва да се евакуираме, докато все още има шанс. Докато все още има такъв", отбелязва служителят.

Първоначално бе съобщено, че е необходима евакуация и от Харковска област. Министерството на интеграцията обаче уточни, че този регион е споменат по погрешка. 

Русия нахлу на територията на Украйна в ранните часове на 24 февруари. Врагът първо обстрелва военни обекти, а след това атакува цивилни граждани и активисти, като по-специално обстрелва градове в източната част на Украйна. 

На 6 април ръководителят на Луганската областна военна администрация Серхий Хайдай заяви, че Русия може да се опита да премине в настъпление след три-четири дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!