Привикват родителите на братя Царнаеви в Америка

Борислава Бибиновска 24 април 2013 в 15:08 2215 0

Родителите на братята Църнаеви ще летят до Америка. Снимка: Reuters
Родителите на братята Църнаеви ще летят до Америка. Снимка: Reuters

Служители на американското посолство в Русия са настояли родителите на заподозрените за атентата в Бостън братя Царнаеви да заминат за САЩ и да останат там, докато тече разследването по случая, съобщи РИА "Новости".

Според източник на агенцията родителите на Царнаеви са се съгласили да пътуват. Самият Анзор Царнаев, баща на заподозрените, изрази многократно желанието си да отиде в Америка и да съдейства за изясняване на случая. От своя страна майката Зубейдат заяви, че синовете й са невинни и не вярва да са извършили атентата.

Двамата братя Царнаеви, които са етнически чеченци от Русия, са основните заподозрени за взривовете по време на маратона в Бостън, при които загинаха трима души, а над 170 бяха ранени. 

Един от братята – 26-годишният Тамерлан Царнаев, загина в петък при престрелка с полицията. 19-годишният Джохар Царнаев бе ранен тежко и в момента се намира в бостънската болница “Бет Израел”. Вчера федералната прокуратура му повдигна обвинение за използване на оръжия за масово унищожение с цел убийство. Ако бъде признат за виновен, Джохар може да получи и смъртна присъда.

Междувременно специален екип от ФБР направи опит да разпита заподозрения. Джохар Царнаев отговарял на въпросите писмено, защото при престрелката е ранен в гърлото. След разпита мотивите на двамата терористи, подтикнали ги към атаката, остават неясни. Следващото изслушване по случая е насрочено за края на май. 

Според първоначалните анализи на разследващите власти  братята най-вероятно са действали от религиозни подбуди.

Самият Джохар твърди, че организатор на атентата в Бостън е бил покойният му брат Тамерлан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!