Атентаторите от Бостън действали по религиозни подбуди

Борислава Бибиновска 23 април 2013 в 10:00 2534 0

Родителите на братята Църнаеви ще летят до Америка. Снимка: Reuters
Родителите на братята Църнаеви ще летят до Америка. Снимка: Reuters

Двамата братя, заподозрени за бомбените взривове по време на маратона в Бостън, най-вероятно  са действали от религиозни подбуди, съобщават световните медии.

Разследващите са установили, че  Тамерлан и Джохар Царнаеви, етнически чеченци от Русия, изповядват ислям.

До момента обаче, няма категорични данни дали атентаторите са членове на ислямска терористична групировка. Смята се, че братя Царнаеви са нямали съучастници и са действали сами.

"Въпреки че нашето разследване е все още в ход, събитията до момента поставиха успешен край на трагичната седмица за град Бостън и за страната", заяви главният прокурор Ерик Холдър. 

За бомбената атаката в Босън на 19 април, при които загинаха трима души, а над 170 бяха ранени, бяха заподозрени двамата братя Царнаеви, при които от 10 години живеят в Щатите.

Един от братята - 26-годишният Тамерлан Царнаев, загина в петък при престрелка с полицията. 19-годишният Джохар Царнаев бе ранен тежко и в момента се намира в бостънската болница "Бет Израел". Вчера федералната прокуратура му повдигна обвинение за използване на оръжия за масово унищожение с цел убийство. Ако бъде признат за виновен, Джохар може да получи и смъртна присъда. Междувременно специален екип от ФБР направи опит да разпита заподозрения. Джохар Царнаев отговарял на въпросите писмено. След разпита мотивите на двамата терористи, подтикнали ги към атаката, остават неясни. Следващото слушане по случая е насрочено за края на май. 

Самият Джохар твърди, че организатор на атентата в Бостън е бил брат му Тамерлан, който беше убит при престрелка с полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови