Президентът на Кипър намали заплатата си с 25%

Вероника Шербанова 28 март 2013 в 17:43 2016 1

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, Снимка: БГНЕС
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, Снимка: БГНЕС

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис намали заплатата си с 25%, а възнагражденията на министрите – с 20%, съобщи РИА Новости.

Анастасиадис и членовете на кабинета са се отказали и от 13-а заплата, обяви зам.-секретарят на президента Константинос Петридес.

Преди няколко дни социалният министър на Кипър Харис Георгиадис предрече, че страната ще изпадне в дълбока рецесия. По думите му еднократното орязване на депозитите над 100 000 евро с 30% ще доведе до затруднения в производствените сектори на икономиката, както и до увеличаване на безработицата.

Мярката беше предприета като условие за получаване на финансова помощ от 10 млрд. евро от страна на международните кредитори.

Кипърските банки започнаха работа отново, след като бяха затворени на 16 март, за да се предотврати изтеглянето на крупни суми. Бяха забранени и всички онлайн транзакции.

Властите обаче наложиха ограничение при тегленето на пари от 300 евро дневно. Лимит има и при използването на банкови карти – дебитни и кредитни, като сумата, която може да се изтегли или изхарчи за един месец, е не повече от 5000 евро. Забранява се осребряването на чекове. Всички международни операции също са забранени.

Фирмите могат да извършват парични преводи без ограничения само ако те са на стойност до 5000 евро. Преводи над 5000 евро подлежат на одобрение от специална комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови