Централната банка уволни управителя на най-голямата банка в Кипър

Последна промяна на 27 март 2013 в 14:15 1528 2

Най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, Снимка: ЕПА
Най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, Снимка: ЕПА

Централната банка уволни главният изпълнителен директор на най-голямата кипърска банка – Bank of Cyprus, Янис Кипри, съобщи Би Би Си.

Решението е на управителя на банката Паникос Димитриадис. Според местните медии отстраняването на Кипри е по искане на кредиторите по помощния план, който трябва да стабилизира банковата система на Кипър.

Предстои Bank of Cyprus да бъде преструктурирана, посочи Димитриадис. По думите му тя ще се слее с работещата част на втората по големина кипърска банка Laiki Bank. “Лошата“ част на Laiki Bank пък ще бъде закрита, допълни той.

Председателят на управителния съвет на Bank of Cyprus Андреас Артемис подаде оставка във вторник в знак на протест срещу въвеждането на еднократен данък от 30% върху депозитите над 100 000 евро - условие за получаване на финансова помощ от страна на международните кредитори.

Бордът на директорите обаче отказа да приеме оставката му. Ако Артемис не реши да я оттегли, тя ще влезе в сила след една седмица.

Въпреки взетите мерки за стабилизиране банковата система в Кипър, Bank of Cyprus ще изпадне в несъстоятелност до една година заради очакваното влошаване на икономиката на страната, коментират анализатори.

Междувременно стана ясно, че кипърските банки ще останат затворени до четвъртък. Те не работят от 16 март, за да се предотврати изтеглянето на крупни суми от влоговете. Бяха забранени и всички онлайн транзакции.

Въпреки това редица големи клиенти на банките в Кипър са успели да изтеглят големи суми от филиали на банките извън страната.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2013 в 11:32

Welcome to the Matrix !
Следва: кражба след кражба под формата на данъци,такси ощетяване на личната свобода и собственост,риф-чипове,изкуствен контрол над раждаемоста ...Всичко ,което вчера беше футористична конспирация днес се случва с бясна скорост .Събуди се ,събуди и хората до себе си ! Информирайте се и помогнете на другите да се информират !
Не се оставяйте на ежедневието да ви носи по течението !
,,Новия световен ред" вече ни е стиснал за вратовете.
Днес са парите в Кипър, а утре вашата лична собственост ! За които живеят в жилище по голямо от 10 м2 на член от семейство... например!
Те няма да спрат до пълното унищожаване,ако не се противопоставим и не сме солидарни и обединени против всякакъв тип нарушаване на лична собственост и морал.
Правят го за депозити над 100 000Е за да изглежда сякаш крадат от богатите ,но утре вече ще могат да си го позволят със всеки -,,С един удар два заека" .Узаконяват кражбите си и ни вкарват илюзията,че един вид ние не сме застрашени,а само богатите,които бълха ги ухапало,но по този начин ни насаждат социална омраза разделят и владеят!

27.03 2013 в 15:28

Хе-хеееее, жив е той, жив е Владимир Илич Ленин... и всичките му последователи от 17-та и по-късни години... :)

А капитализмът не бил експроприирал?... а?

Не ни остава нищо друго, освен да извикаме: Да здравствует вторую красную революцию, на этот раз всемирную...