Чужденци изтеглили милиони от затворените кипърски банки

Вероника Шербанова 26 март 2013 в 12:50 2097 0

Банките в Кипър остават затворени, Снимка: ЕПА
Банките в Кипър остават затворени, Снимка: ЕПА

Клиенти на кипърски банки успели да изтеглят стотици милиони от сметките си, докато банките били затворени, съобщи Reuters.

Някои от големите клиенти на банките прибегнали до хитрости, за да успеят да изтеглят по-големи суми от филиалите на банките в чужбина. Някои от тях посочили като причина за тегленето на пари хуманитарна помощ, покупка на лекарства, гориво за самолети и др.

Банките в Кипър бяха затворени на 16 март, за да се избегне изтеглянето на големи суми от сметките, заради споразумението с международните кредитори за налагане на данък върху депозитите като част от спасителния план за страната. Бяха забранени и всички онлайн транзакции.

Тегленето от сметките в кипърските банки беше възможно само през банкомат, като беше наложен лимит от 100 евро.

Кипърските банки ще останат затворени до четвъртък. Това нареди финансовия министър Михалис Сарис. По думите му по този начин ще бъде осигурено гладкото функциониране на банковата система.

След дълги преговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и международните кредитори беше взето решението за налагане на еднократен данък от 30% на депозитите над 100 000 евро в най-голямата кипърска банка - Bank of Cyprus, както и втората по големина банка – Народна банка. Според предварителните изчисления данъкът ще донесе на Кипър повече от 4,2 млрд. евро. След налагането на данъка Кипър ще получи финансова помощ от 10 млрд. евро от ЕС и МВФ.

В същото време социaлният министър на страната Харис Георгиадис съобщи, че очаква Кипър да изпадне в дълбока рецесия. По думите му еднократното орязване на депозитите ще доведе до затруднения в производствените сектори на икономиката, както и до увеличаване на безработицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови