Президентът на Филипините принуди жена да го целуне на сцената

OFFNews 04 юни 2018 в 13:02 7466 0

Президентът на Филипините Родриго Дутерте принуди работничка да го целуне по устните и така отново привлече критики.

Дутерте изнасял реч през множество в Южна Корея, когато повикал жената на сцената и я накара да го целуне, пише Би Би Си.

Сценката привлякла ръкопляскания и подсвирквания от хората, повечето от които - други филипински работници. Но бе определена като "отвратително театралничене на президент женомразец" от филипинския алианс Gabriela, обединяващ повече от 200 женски организации.

Инцидентът стана в Сеул по време на реч пред работници. Две филипинки били поканени с него на сцената, за да получат безплатни копия на книга. Той прегърнал едната и я целунал по бузата, след което направил знак на втората да го целуне по устните. Очевидно жената не искала, отдръпнала се с нервен смях, но след повторен негов жест той се навел към нея тя била принудена да го целуне по устните.

Неговите повтарящи се женомразки прояви се приемат като отвличане на вниманието с цел прикриване на реалността от рязко спадащата му популярност, заради незаконните убийства, данъчната реформа и корупционните скандали, заключават от алианса.

Това не е първият път, в който Дутерте е критикуван заради неподходящо държание спрямо жени.

През април 2016 г. в реч по време на предизборната си кампания той говори за изнасилването и убийството през 1989 г. на австралийска мисионерка в Давао, където той е кмет по същото време.

"Бях ядосан, защото тя беше изнасилена. Това е едно на ръка. Но тя беше толкова красива, кметът трябваше да бъде първият, каква загуба", заяви бъдещият президент, след което от щаба му се извиниха за циничния коментар.

По-рано тази година пък Дутерте посъветва филипински войници за стрелят в половите органи на комунистките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови