Премиерът на Полша обвини ЕС в шантаж

OFFNews 04 септември 2017 в 11:11 2566 5

Премиерът на Полша обвини ЕС в шантаж

Премиерът на Полша Беата Шидло определи като "шантаж" намерението на Брюксел да ореже еврофондовете за страната, ако тя не изпълни задължителните квоти за бежанци, дошли в Гърция и Италия.

"Няма да се подадем на шантажа на ЕС да ни бъдат орязани част от европейските фондове като наказание за това че не приемаме пренастаняването на мигранти от Северна Африка и от Близкия изток", каза Шидло, съобщава БТА, като се позовава на Франс прес.

В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедура за нарушение, подета още през юни срещу Прага, Будапеща и Варшава заради отказа им да изпълнят задълженията, произтичащи от плана на ЕС за миграционните квоти. Трите страни може да бъдат глобени, което, според Варшава, ще се изразява в съкращаване на европейските средства.

"Европейските фондове и кохезионната политика са стълбовете на ЕС също както свободата на движение на стоки и услуги. Ние имаме право на това. Ние настояваме следователно европейските договори да бъдат спазвани и отхвърляме диктата на най-големите страни по въпроса за квотите", каза Шидло.

В сряда Европейският съд се произнася по жалбите на Унгария и Словакия срещу плана на ЕС за пренастаняване на мигрантите, чието начало бе поставено през 2015 г. Целта му е да се намали огромният миграционен натиск, тегнещ над Италия и Гърция.

Европейският план предвиждаше пренастаняването на 160 000 души за 2 години от Италия и Гърция към други страни членки на ЕС. Той касаеше кандидати за убежище, на които е почти гарантирано предоставянето на такова убежище, като например сирийци или еритрейци. За близо 2 години само малко над 24 000 кандидати за убежище бяха пренастанени. Само през 2015 г. в двете южни страни членки на ЕС дойдоха над 1 милиона мигранти. Повечето от тях продължават пътя си към Северна Европа. Полша не е приела нито един кандидат за убежище според плана за квотите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

05.09 2017 в 10:17

Да им ги орежат. Тъкмо няма да наводняват магазините ни със субсидираните си фуражни зеленчуци.

8000

4

Кирил Стоянов

04.09 2017 в 14:37

Полша си имат политически елит а ние не ....

11178

2

Крушата

04.09 2017 в 13:19

Полша, за които запада положи най-много грижи за възстановяването на икономиката им, най-много им се зверят!
А ние, които ни съсипаха отвсякъде не смеем и да гъкнем!
Стара колкото света е истината - мачкай слабите колкото се може по-яко, че да си знаят мястото.

25665

1

Victimized

04.09 2017 в 11:30

Брюкселските бюрократи направиха от Европа това което Хитлер искаше, при това без бой, не само това, но и държавите сами драпат да бъдат приобщени в този прогнил съюз...
 
X

Да помогнем на украинските деца!