Предупреждават за възможно масово подслушване след атаките в Париж

OFFNews 18 февруари 2015 в 21:44 1914 0

Европейски правозащитници предупреждават, че има опасност от масово следене в името на борбата с тероризма след атаките в Париж и Копенхаген, пише The Guardian.

Според правозащитниците трябва да се приемат нови мерки за масов контрол за борба с тероризма. 

Комисарят по човешките права в Съвета на Европа Нилс Муижниекс коментира, че предложенията за забрана на криптирането, за което настоява британският премиер Дейвид Камерън, и даването на свободен достъп до електронната комуникация на службите за сигурност показват, че „малко е било научено от аферата „Сноудън” по отношение на заплахите за човешките права”.

Правителствата трябва да бъдат внимателни при приемането на ново антитерористично законодателство, съветва латвийски политолог. Той призовава и към засилването на демократичния контрол над службите за сигурност, който в голяма част в Европа е "крайно недостатъчен".

Като приоритетно значение е осигуряването на база данни, в която да се записват всички пътници, пътуващи извън и в Европа, както и премахването на определени материали, публикувани в интернет, които насърчават тероризма и екстремизма. 

В САЩ се очаква и специално обсъждане и обмен на информация относно действия за спиране на потока на чуждестранни бойци до и от Сирия и Ирак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки