България и Европа осъдиха стрелбите в Копенхаген

OFFNews 15 февруари 2015 в 11:41 4612 1

България, Европа и дипломати от целия свят изразиха съчувствие към датския народ и остро осъдиха терористичните атаки в Копенхаген.

Няма да позволим страхът да завладее Европа - се казва в позицията на външното ни министерство.

България категорично осъжда стрелбите в Копенхаген, отнели човешки живот и ранили невинни граждани. Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности - свободата на словото. Изказваме нашите дълбоки съболезнования и съчувствие към датския народ. В този момент на изпитание ще останем единни срещу екстремизма и насилието и ще им се противопоставяме с всички демократични средства, посочват от МВнР.

Първата атака се случи в събота, докато се провеждаше дебат за свободата на словото и тероризма в кафене в културен център в Копенхаген. Полицията смята, че целта на стрелбата е бил шведският художник Ларс Вилкс, който вече е получавал смъртни заплахи заради карикатурите си на пророка Мохамед. На същото място се намираше и френският посланик в Дания. Свидетелите твърдят, че в самото начало на срещата неизвестни извършители са започнали да стрелят отвън по хората в кафенето.

„Международната общност не трябва да се задоволява с декларации и демонстрации срещу терора. Трябва да започне тотална война за изкореняване на ислямския терор”, заяви израелският външен министър Адвигор Либерман, цитиран от пресцентъра на израелския кабинет.

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит определи атаките в Копенхаген като „циничен терористичен акт “, съобщи „Гардиън”. В свое изявление Торнинг-Шмит каза още: „Атаката срещу отвореното, свободно и демократично датско общество не трябва да остане безнаказана“.

Европейската комисия и САЩ също осъдиха атаките в Копенхаген. „Европа е единна с Дания в поддръжката на свободата на словото. Европа няма да бъде сплашена”, се казва в изявление на ЕК. САЩ пък предложиха помощ в разследването на нападенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови