Пратеничка на ООН от Киев: Руската армия е изнасилвала момчета и мъже в Украйна

OFFNews 04 май 2022 в 15:04 2934 2

Снимка УКРИНФОРМ

Прамила Патън и Олга Стефанишнина

Мъже и момчета са сред предполагаемите жертви на изнасилване от руски войници в Украйна, съобщиха на съвместна пресконференция в Киев специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патън и вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишнина. ООН съвместно с властите на Украйна разследва вече десетки случаи на сексуално насилие от страна на Руската армия срещу местното население.

„Получих доклади, все още непроверени... за случаи на сексуално насилие срещу мъже и момчета в Украйна “, каза Прамила Патън и добави, че може да бъде особено трудно за мъже, преживели изнасилване, да съобщят за престъплението. „Трудно е за жените и момичетата да се оплачат поради стигма, наред с други причини, но още по-трудно е за мъжете и момчетата, трябва да създадем такова безопасно пространство за всички жертви, че да могат да докладват случаите на сексуално насилие.“

Патън предупреди, че десетките случаи на сексуално насилие, които се разследват досега, „представляват само върха на айсберга“, и призова оцелелите да говорят, а международната общност да открие извършителите и да им потърси отговорност. „Днешната документация ще бъде утрешното съдебно преследване“, каза тя. „Документирането днес, ще бъде обвинение утре.“ – допълни представителката на генералния секретар на ООН.

Генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, цитирана от Гардиън, каза във вторник, че нейната служба е събрала доклади за сексуално насилие от руски войници срещу мъже и жени от всички възрасти, от деца до възрастни хора.

Говорейки на пресконференция в разрушеното киевско предградие Ирпен, едно от градчетата, чиито имена се превърнаха в синоним за руските военни престъпления, Венедиктова каза, че Москва е използвала изнасилването като умишлена стратегия. „Това, разбира се, е за да се изплаши гражданското общество… да направи всичко така, че да принуди Украйна да капитулира“. Груповите изнасилвания, нападенията с оръжие и изнасилванията, извършени пред очите на деца, са сред мрачните свидетелства, които са събрани от жертвите и техните семейства. Съдебни лекари, извършващи аутопсии на жени, погребани в масови гробове, казват, че са открили и доказателства, че някои са били изнасилени, преди да бъдат убити от руските сили. 

Пратеникът на ООН Патън обяви, че е пристигнала в Киев заради множеството индикации за широко разпространено, систематично сексуално насилие в конфликта и риска за украинските жени от трафик, ако се опитат да избягат.

„Всички сигнални за Украйна започват да ни светят в червено, когато се появяват твърдения за брутално сексуално насилие“, каза Прамила Патън на пресконференцията с Олга Стефанишина.„Не можех да остана в офиса си в Ню Йорк при наличието на толкова мъчителни съобщения за сексуално насилие. Тук съм, защото не трябва да пестим усилия, за да гарантираме нулева толерантност за тези престъпления“, допълни пратеничката на световната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови