Повече от 3000 европейци са част от "Ислямска държава"

OFFNews 26 септември 2014 в 12:30 2515 5

Европейците, които са се присъединили към джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, вече са повече от 3000.

Тази тревожна информация е съобщил координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил дьо Керков пред Би Би Си.

Керков обясни, че в тази бройка влизат всички граждани на европейски страни, които са били в района, включително и тези, които са се завърнали и тези, които са били убити там.

Според Керков декларацията, която "Ислямска държава", направи през юни, че ще създаде халифат в завзетите територии в Сирия и Ирак, може да е изиграла голяма роля за увеличаването на подкрепата за джихадистите от европейци.

"Ако вярвате в това, може би ще искате да бъдете част от него възможно най-рано", каза координаторът.

Той обясни още, че ако големите европейски страни се включат във въздушните удари срещу "Ислямска държава", то това би увеличило риска от ответни атаки в Европа. Той предупреди и за възможността групи, близки до "Ислямска държава, като Ал Кайда, да се опита да започнат атаки в Европа, за да поддържа своя профил. 

Жил дьо Керков коментира още, че въпреки въздушните атаки, който САЩ води срещу "Ислямска държава", все още е твърде рано да се говори за победа срещу джихадистите, защото те все още "имат изобилие от оръжия и превозни средства, както и мобилност".

Междувременно стана ясно, че според новите оценки на ЦРУ в Ирак и Сирия може да има 31 000 бойци. Тази цифра е три пъти по-голяма от данните, посочени в предишните изчисления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!