Повече от 3000 европейци са част от "Ислямска държава"

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 12:30 2069 5

Европейците, които са се присъединили към джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, вече са повече от 3000.

Тази тревожна информация е съобщил координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил дьо Керков пред Би Би Си.

Керков обясни, че в тази бройка влизат всички граждани на европейски страни, които са били в района, включително и тези, които са се завърнали и тези, които са били убити там.

Според Керков декларацията, която "Ислямска държава", направи през юни, че ще създаде халифат в завзетите територии в Сирия и Ирак, може да е изиграла голяма роля за увеличаването на подкрепата за джихадистите от европейци.

"Ако вярвате в това, може би ще искате да бъдете част от него възможно най-рано", каза координаторът.

Той обясни още, че ако големите европейски страни се включат във въздушните удари срещу "Ислямска държава", то това би увеличило риска от ответни атаки в Европа. Той предупреди и за възможността групи, близки до "Ислямска държава, като Ал Кайда, да се опита да започнат атаки в Европа, за да поддържа своя профил. 

Жил дьо Керков коментира още, че въпреки въздушните атаки, който САЩ води срещу "Ислямска държава", все още е твърде рано да се говори за победа срещу джихадистите, защото те все още "имат изобилие от оръжия и превозни средства, както и мобилност".

Междувременно стана ясно, че според новите оценки на ЦРУ в Ирак и Сирия може да има 31 000 бойци. Тази цифра е три пъти по-голяма от данните, посочени в предишните изчисления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2014 в 02:01

https://www.youtube.com/watch?v=j8TLu514EgU

27.09 2014 в 00:58

Уважаеми FFFEh,

Очевидно сте напълно прав - проблемът е много по-тежък. Ние обаче имаме към него само чисто АКАДЕМИЧЕН ИНТЕРЕС, тъй като практически с този свят е свършено. Нашите приятели равини дават между 100 и 200 години до окончателния ГОЛЯМ ФИНАЛ.

В количествен аспект имаме свръхпопулация, която изчерпва бързо естествените природни ресурси. В качествен аспект, вече цели континенти и/или части от тях са необратимо провалени.

Така че, няма особено значение кой точно ще сложи точката на изречението, и кой ще угаси светлината.

27.09 2014 в 00:11

професоре, колкото и да не ми се иска да съм подгласник на цветущия ти език, не мога да се въздържа и да споделя, че числата ти са доста старички. имаше един клип от 2009-2010, разрови се и го виж ... днес нещата са доста по-напреднали. по отношение на канените и неканени пришълци в Европа, целящи да консумират демокрацията, без да я разбират, камо ли да са направили нещо за нея. но да не забравяме, че в основата на всичко стои гостоприемството на Европа, базиращо се на три основни причини:
1. демонстрация на толерантност;
2. икономически интерес;
3. страх.
останалото е природен въпрос - винаги побеждава този, който има желание за възпроизводство. и нищо на тази Планета не прави изключение ... и майката Природа не се интересува от степента на еманципираност на жената, в което и да е общество.
оказва се обаче, че на доста места вече се говори за простички регулаторни инструменти. колкото на пръв поглед популистки и без нюанси на каквато и да е тенденция или дискриминация, толкова и революционни по същество.
просто и кратко: "... след последствията от финансовата криза 2008-2012, както и задълбочаващите се тенденции за пренаселеност на Планетата и произтичащият от това недостиг на храна за нейната популация, държавните стимули за биологично възпроизводство да се реформират и преструктурират до определен брой деца в едно домакинство (някъде 4, а някъде и 3) ... без значение на националност, раса и религия ..."
наличието на повече деца нямало да се преследва (както в Китай, например), ноооо както се казва - дотам !
като че ли и нашите избранници е добре, докато си пресмятат командировъчните дневни, да слушат кой къде и как се кани да реагира.

26.09 2014 в 23:18

както обикновено много опростяват нещата, вероятно до собственото си ниво.
А действително, те са много по-извратени.
Застъпници за ислямските секти в България често се явяват лица получили ордени от руската държава.
Едва ли си информиран, а още по-малко вероятно е да разбереш.

26.09 2014 в 22:53

Не бе, не...я кажете сега нещо за МУЛТИКУЛТУРАСТИЯТА, ЛИБЕРАСТИЯТА И ТОЛЕРАСТИЯТА?

А за "интеграцията" на мангустите? За "бежанците" и за техните "права"? За исканията установяване на Шариа в Европа? За 400 джамии в Холандия, където преди нахлуването на мюсюлманите е имало само 4? За 8 млн. турци и 2 млн. араби само в Германия, изповядващи ОРТОДОКСАЛЕН Ислям?

Що се изпокрихте като плъхове от Антибългарския комитет, когато става дума за горчивите плодове на криво разбраната ДЕМОКРАСТИЯ?