Президентът на Аржентина и ЕК заплашени от атентат на "Ислямска държава"

OFFNews 21 септември 2014 в 10:26 2810 0

Снимка m24digital.com

Президенът на Аржентина Кристина Фернандес и папата

Европейската комисия и президентът на Аржентина Кристина Фернандес са сред възможните мишени на джихадистите от "Ислямска държава", които се завръщат от Сирия, съобщават западните медии.

За последните месеци спецслужбите на Белгия са предотвратили серия от терористични атентати, които са били подготвяни от мюсюлмани, връщащи се от Сирия, където са воювали на страната на екстремистите. Най-малко двама от арестуваните са били от Хага.

Според холандското радио NOS европейските комисари не са мишената на атентата и атаката е щяла да прилича на тази пред Еврейския музей в Брюксел, а целта била убийството на възможно най-много хора.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер пък получила заплахи от терористичната групировка "Ислямска държава" заради приятелството си с главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Информацията за това дойде от самата Кирхнер, която се срещна в събота с папата във Ватикана, а след това заяви, че "преди няколко дни" аржентинската полиция е съобщила за заплахи срещу нея.

Тези заплахи били предизвикани от нейното "приятелството с папата и подкрепата на Аржентина на идеята за съществуването на Израел и Палестина като две държави". Случаят се разследва в момента от аржентинските специални служби.

Тя добави, че заплахите на терористите не я тревожат и че не са предприети допълнителни мерки за сигурността й. Според нея, двамата с папата са обсъдили този въпрос.

След посещението си във Ватикана Кирхнер замина за Ню Йорк, където ще вземе участие в сесията на Общото събрание на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови