Посолството на САЩ: Има забавяне в производството на F-16 заради COVID-19

OFFNews 12 февруари 2022 в 10:58 3020 1

"Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19". Това се казва в изявление на посолството на САЩ у нас. 

В четвъртък президентът Румен Радев заяви, че има закъснение "и то не малко" при доставката на новите изтребители F-16.

"Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили, то е тревожно за личния състав, то въвежда рискове България да загуби въздушен суверенитет. Да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО", коментира президентът.

По-рано днес премиерът Кирил Петков също обяви, че ще има забавяне, но няма опасност България да загуби суверенитета си. 

"Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", пишат от посолството.

Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили, допълват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!