Послания от фронта: Писмата украински, пликовете български

Красимир Крумов 21 август 2022 в 21:42 13277 9

Българските минометни бомби са носител за спонсорираните послания, показват последните фотоотчети.

Снимка Twitter / War Noir

Българските минометни бомби са носител за спонсорираните послания, показват последните фотоотчети.

Български боеприпаси доставят посланията на украинските военни и спонсорите, плащащи за снаряди с надписи върху тях, показват фото отчетите от изпълнените поръчки. В неделя във Туитър беше отчетена поредната пратка послания – пет изстрела (бомби) за минохвъргачки, като три от тях са съветски запалителни 3VZ4 ("3-Z-2"), а два от боеприпасите са 120-милиметрови минохвъргачни бомби НЕ 120, производство на завод Арсенал – Казанлък. Боеприпасът е предназначен за унищожаване на жива сила, небронирана техника и укрития на противника. На корпуса му е написано „За Философа“ и явно и петте заряда трябва да бъдат отмъщение за нечия смърт.

Както OFFNews разказа, фондонабиращи организации предлагат спонсориране на ракети и снаряди срещу изписване на послание до руския противник върху тях.

Докато всички страни-производители на въоръжение и боеприпаси по света в условията на войната в Украйна демонстрират своя производствен потенциал, българското оръжие в Украйна остава скрито заради стремежа на българските политици да не афишират подкрепа за Киев, за да не дразнят от една страна Русия (която със сигурност знае с какво участваме в Украйна), и от друга – да не предизвикват в условията на перманентни избори русофилски настроената част от електората.

За специализираната общност на оръжейниците и експертите по въоръжение българското участие не е тайно, а в неделя специализираният полски портал Defence24 посвети отделен текст на използването на българския гранатомет Bullspike на ВМЗ – Сопот, който е усъвършенствано продължение на РПГ-22. Авторите на материала посочват че в сегашния си вид пусковата установка е значително модифицирана, което я прави по-ергономична и по-добре адаптирана към използването на съвременни системи за прицел.

Общото тегло на гранатомета с ракетата ПГ-22 е 3,4 кг, с калибър 72,5 мм и дължина 780 мм. Самият изстрел в стандартната версия Bullspike-AT се състои от топлогенерираща глава с проникване 400 мм, ракетен двигател и пиезо взривател WP-22. Ракетният двигател е конструиран по такъв начин, че горивото изгаря, докато снарядът е в цевта, като по този начин се минимизира въздействието върху стрелеца. В задната част на ракетата има стабилизатора за устойчивост на траекторията на полета. Експертите отчитат, че боеприпасът може да бъде изстрелян и от затворено помещение. Гранатометът може да бъде приготвен за използване за време от 8-10 секунди.

Интересът на поляците към Bullspike-AT е от няколко години, а българският гранатомет участва в полската програма GROT за избор на лек противотанков гранатомет за полската армия. Българското предложение предвижда изнасяне на производство в Полша, а също така и използване на полски компоненти, както и по-нататъшно усъвършенстване на гранатомета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

9

Propaganda

22.08 2022 в 18:22

сръбските наците се били защитавали, хахаххахахах, тъпо кремълско гниде си, пешак. Тъп на русофил.

Защитаваха се...от геноцида, етническото прочистване и кланетата, които сами предизвикаха. Най големите след ВСВ в Европа.

Чак тази година рашистите надминаха сръбските псета с екзекуциите е Буца и цяла Украйна.

И едните и другите започнаха да пискат, когато Америка завърте сопата.

Сирия? Ква Сирия?

-3667

8

fik1

22.08 2022 в 16:13

Леко забрави за Грузия? Сърбия и кюрдите никога не са били и няма да бъдат част от Европа, стига с вашите малоумни whataboutism-и. Темата е защо сега защитавате терористична Русия.

-7325

7

Защо цяла Европа не даваше оръжие на Сърбия, когато я нападаха или на кюрдите сега, когато ги напада Турция? На Сирия като всички с които се сражава са международно признати терористични организации?

-3667

6

fik1

22.08 2022 в 13:47

Цяла Европа терористи, защото спонсорират отбрана, само Русия може да напада и трепе напълно съвестно. Браво путлери, перфектна логика, както би казал Кънчев.

6386

5

Zlatko

22.08 2022 в 09:36

Да Бай Пешо, арестите трябва да започнат от Банкя, Драгалввци, Позитано, Росенец, ако искаш и от Перник. А за психиатрията, да минат през Варна.

-7325

4

И България е вече спонсор на тероризма, както в Сирия. Там също изнасяхме боеприпаси за джихадисти и се движеха брадатите с коли с русенска регистрация. Престъпното ни ръководств трябва да отговаря един ден. Народен съд трябва пак.

1810

3

Maxim

22.08 2022 в 05:26

Трябва да напишат още " Привет от Митрофанова и Нинова".

2051

2

Propaganda

21.08 2022 в 23:50

Трябва да се гордеем с всеки изнесен патрон.

С тях се избиват руски фашисти и техните ислямистки приятелчета.

-60

1

офф бее

21.08 2022 в 22:31

Кеф!
 
X

Да помогнем на украинските деца!