Полицейски служители на ЕС патрулират в Северно Косово

OFFNews 17 ноември 2022 в 21:06 1432 0

ЕУЛЕКС

Снимка EULEX

Полицейски служители от ЕУЛЕКС

Полицейски служители от мисията на ЕС ЕУЛЕКС бяха разположени в населеното със сърби Северно Косово. Това става на фона на възникналото напрежение около наредбата на косовското правителство за пререгистрация на автобилите със стари сръбски табели, съобщава ДПА.

135 европейски полицаи патрулират пеша, запълвайки празнината в сферата на сигурността, оставена от косовските сръбски полицаи, които подадаха оставки в знак на протест срещу наребдата за регистрационните номера.

"Ние не можем да поемем работата на косовската полиция и да я заменим", предупреди ръководителят на мисията - шведът Ларс-Гунар Вигемарк.

Наредбата на правителството на Косово забранява на сърбите в северната част на страната да продължат да използват регистрационните табели и документите за превозни средства, издадени от съседна Сърбия. Според регламента те трябва да бъдат заменени с косовски регистрационни табели и документи.

Понастоящем шофьорите със сръбски регистрационни номера получават само предупреждения. От следващата седмица обаче ще може да се налагат глоби.

Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово, провъзгласена през 2008 г., претендира за неговата територия и открито подкрепя онези косовски сърби, които се противопоставят на властта на косовското правителство. Това включва и престъпни банди, които подпалват колите на онези малцина косовски сърби, които са пререгистрирали автомобилите си, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови