Почти 30% от видовете са застрашени от изчезване

OFFNews 04 септември 2021 в 20:01 2003 0

Снимка pixabay

От изследваните 138 374 вида растения, животни и гъби, повече от една четвърт в момента са застрашени от изчезване, показва последният доклад на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), който съставя "червената книга" на застрашените видове. 

Комодският варан преминава в категория "застрашени". Най-големият жив гущер на планетата живее добре защитен на индонезийския остров Комодо, но повишаването на морското равнище поради глобалното затопляне ще намали размера на местообитанията му, съобщи IUCN на конференция по опазване на природата в Марсилия, Франция.

"Идеята, че тези праисторически животни са се приближили една стъпка по-близо до изчезването поради изменението на климата, е ужасяваща", каза Андрю Тери, директор по опазването от Зоологическото общество в Лондон и призовава за действия за опазване на природата.

Една от добрите новини е, че популациите на четири от най-често ловените видове риби се възстановяват.

„Океанските видове често са пренебрегвани, тъй като са под водата и хората не обръщат внимание на това, което се случва с тях“, каза пред Ройтерс Крейг Хилтън-Тейлър, ръководител на отдела за "червената книга" на IUCN.

След като квотите за улов и усилията срещу незаконния риболов изглежда работят, перспективите за развитието на рибата тон изглежда се подобряват.

Атлантическият червен тон, който е голяма топлокръвна мигрираща хищна риба, често използван за производството на суши, преминава от категория "застрашен" три стъпки по-високо до "незастрашен от изчезване".

IUCN изразява загриженост за акулите и скатовете, които са в по-лоша ситуация от рибата тон.

„Трябва да вземем този пример и да се опитаме да го приложим за акулите“, смята Хилтън-Тейлър. Той подчертава, че тенденцията "върви в грешна посока" за акулите скатовете, от които 37% сега са изправени пред изчезване в сравнение с 33% от земноводните, 26% от бозайниците и 12% от птиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки