Почина царят на ромите Флорин Чоаба

OFFNews 18 август 2013 в 18:22 15814 2

Флорин Чоаба нашумя в България, когато върху негова снимка с екзотично палто бе монтирана главата на депутата Бат' Сали.
Флорин Чоаба нашумя в България, когато върху негова снимка с екзотично палто бе монтирана главата на депутата Бат' Сали.

Самопровъзгласилият се за цар на ромите - румънецът Флорин Чоаба, почина в болница в Турция след инфаркт, съобщи АФП.

58-годишният Чоаба бил приет в тежко състояние във вторник в болница в Анталия, където бил на почивка.

През 1997 г. той се самопровъзгласи за "цар на циганите в целия свят". Чоаба обеща да се бори срещу женитбите на роми тинейджъри и насърчи ромските семейства да излязат от омагьосания кръг на бедността, като изпращат децата си на училище. През 2004 г. той се кандидатира за сенатор в румънския парламент, но не бе избран.

Това не му попречи само 3 години по-късно да се пробва да омъжи своята 12-годишна дъщеря за 15-годишен съпруг. Това предизвика голям европейски скандал. Чиоаба написа гневни искания до съда в Страсбург, който обаче постанови, че дъщерята ще трябва да почака със сватбата до 16-годишна възраст.

През 2010 година Букурещ разреши на Флориан да основе местен цигански съд, където по неговите „закони” ще се разглеждат административни дела на неговите "поданици".

Президентът на Румъния Траян Бъсеску изпрати съболезнования на семейството му и на ромското малцинство.

По официални данни ромите в Румъния са 619 000 души, но според представители на малцинството те са между 1,5 и два милиона души. Ромите в Румъния често живеят в бедност, мнозинството от тях са безработни и са жертви на дискриминация, отбелязва АФП.

"Резиденцията" на циганския цар е в Бузеску, на 80 километра югозападно от Букурещ, където са и палатите на най-богатите цигани. Благородническата титла на Чоаба се предава по наследство. Към неговия клан Колдаш принадлежат около 300 семейства. Приходите на Чоаба се оценяват на 50-80 млн. евро годишно.

 Флорин Чоаба нашумя в България, когато върху негова снимка с екзотично палто бе монтирана главата на депутата Бат' Сали, влязъл в парламента от листата на ДПС на мястото на назначения за областен управител на София Емил Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!