''По време на война няма инциденти'': Зеленски за авиокатастрофата, обезглавила украинското МВР

OFFNews 19 януари 2023 в 08:46 5036 14

Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски

"По време на война няма инциденти." Така украинският президент Володимир Зеленски коментира катастрофата на хеликоптер в столицата Киев, при която загина ръководството на Министерството на вътрешните работи на страната. Сред загиналите са министърът Денис Монастирски, първият заместник-министър Евгени Енин и държавният секретар Юрий Лубкович.

Украйна не твърди, че Русия е замесена, но Зеленски заяви във видеообръщение пред Световния икономически форум в Давос, че трагедията е станала вследствие на войната, уточнява Би Би Си. В речта си президентът призова съюзниците си бързо да изпратят още оръжия преди нова руска офанзива. "Времето, което свободният свят използва, за да мисли, се използва от терористичната държава, за да убива", обясни той. Забележката беше изтълкувана като молба към Германия да побърза с доставката на така желаните от нея танкове "Леопард", отбелязва Би Би Си.

Берлин не желае да изпрати превозните средства, ако САЩ не се ангажират да предоставят собствените си бойни танкове Abrams. Наскоро Обединеното кралство обеща да изпрати няколко свои танка на Киев.

Ръководителят на военния алианс на НАТО заяви в Давос в сряда, че Украйна може да очаква да получи "повече подкрепа, по-модерна подкрепа, по-тежки оръжия и по-модерни оръжия". Йенс Столтенберг заяви, че държавите членки на НАТО ще се срещнат в петък, за да обсъдят какво военно оборудване може да бъде изпратено в Киев.

Хеликоптерът се разби в сряда близо до детска градина в Бровари, край Киев, около 08:30 ч. местно време (06:30 ч. по Гринуич). Сред загиналите има дете.

42-годишният министър Монастирски беше един от най-дългогодишните политически съветници на президента Зеленски. Той е най-високопоставената украинска жертва от началото на войната. Смъртта му засегна правителството в Киев, тъй като вътрешното министерство има жизненоважната задача да поддържа сигурността и да ръководи полицията по време на войната. Той беше разпознаваемо лице за украинците по време на войната, като информираше обществеността за жертвите, причинени от руските ракетни удари след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Заместник-ръководителят на президентската канцелария на Украйна заяви, че Монастирски е пътувал до "гореща точка" на войната. Началникът на полицията в Харков добави, че министерският екип е пътувал, за да се срещне с него.

Няма индикации, че катастрофата е била нещо различно от инцидент. Държавната служба за сигурност обаче заяви, че разглежда няколко възможни причини - включително саботаж, техническа неизправност или нарушение на правилата за полети.

Ключови официални лица често летят с хеликоптер из Украйна на нивото на дърветата, за да не бъдат открити, но това крие рискове.

Единственото, което сега се разпознава от хеликоптера, е панел на вратата и един от роторите му, който се приземил върху покрива на автомобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

16

alfakentavur

20.01 2023 в 05:58

Толкова си тъп и речникът ти е толкова беден, че повтаряш като папагал каквото си прочел в други коментари.

По-малко копейки за тази рашистка подлога!

-529

13

6екеr4о

19.01 2023 в 15:59

Жалко за загиналия министър и неговия екип, като четох каква реформа са направили, за разлика от предшественика им, направо ми падна шапката!
Това е ново поколение лидери, западно поколение, колко очевидна е разликата при смяна на поколенията!!! Това да не не продрисъка Путлер и сенилната му прислуга от памперсосани министри и генерали...

2550

12

alfakentavur

19.01 2023 в 14:02

Явно добре познаваш тази докторка и клиниката. Пък аз за пръв път я чувам.
Какво стана с видео туториъла?

2550

10

alfakentavur

19.01 2023 в 13:11

Ние, младите, не пием хапчета, деденце.

2550

8

alfakentavur

19.01 2023 в 12:51

Твоята майка е онодена от полк неграмотни рашистки орки. А рашисткият орк е най-низшето същество, по-низшо и от вирусите и бактериите. От там и пословичното ти малоумие и неврастения.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков