Пхенян освободи трима американски затворници след посещението на Помпео

OFFNews 09 май 2018 в 19:00 3424 0

Снимка Reuters/AFP

Пхенян е освободил трима американски затворници. За това съобщи в Туитър американският президент Доналд Тръмп. 

Той допълни, че държавният секретар Майк Помпео, който беше в Северна Корея за втори път за последните два месеца, "е във въздуха и се връща от Северна Корея с тримата прекрасни джентълмени, които всички очакват да срещнат с такова нетърпение".

Тръмп написа още, че датата и мястото за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун са окончателно договорени, без да даде повече подробности. 

Ким Хак-Сун, Тони Ким и Ким Дон-Чул бяха в затвора заради предполагаема "противодържавна дейност". Те извършваха и принудителна работа в трудови лагери. Първите двама бяха задържани през пролетта на миналата година, а Ким Дон-Чул, пастор на над 60-годишна възраст - през 2015 г.

Срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, която се очаква по-късно този месец, е историческа - това е първа среща между действащ президент на САЩ и лидер на Северна Корея.

"Имаме график за срещата си. Имаме насрочена среща. Мястото е избрано. Времето и датата. Всичко е уредено. И очакваме да имаме голям успех", каза Тръмп, цитиран от "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови