Пендаровски: България трябва да се извини за ролята на профашисткото правителство в София за депортацията на евреите

OFFNews 12 март 2023 в 17:31 7986 11

Снимка Twitter / Stevo Pendarovski

Стево Пендаровски се включи в шествието, отбелязващо 80-та годишнина от изпращането на македонските евреи към газовите камери на Треблинка.

За да има помирение, България трябва да се извини за депортирането на македонските евреи, заяви в Скопие президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в обръщението си пред паметника на 7144 депортирани македонски евреи, които бяха отведени точно от това място, някогашния Монопол на Скопие, преди 80 години в три конвоя до жп гарата и депортирани в лагера Треблинка. 

"Никъде в Европа болестната концепция, наречена "окончателното решение на еврейския въпрос", не беше реализирана по-ефективно, отколкото в окупираната тогава Македония. Както в еврейския, така и в македонския език, първоначалното значение на думата справедливост се отнася до това, което отговаря на истината. Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи", заяви северомакедонският президент, цитиран от местния "Република".

"Сред шестте милиона пострадали евреи имаше и наши сънародници. В тяхната съдба можем да разпознаем всички етапи на Холокоста. Първата стъпка беше дискриминацията. По това време фашисткият режим в София прие Закона за защита на нацията, с който системно се дискриминираха македонските евреи. Лишени бяха гражданство и правна защита, евреите са уволнени от обществена служба, децата са изгонени от училищата, семействата са изгонени от домовете им. Втората стъпка беше изолация. Със заповед на Комисариата по еврейските въпроси евреите трябваше да носят жълтата звезда на Давид на обществени места. По този начин вековният символ на еврейската идентичност беше злоупотребен, за да се стигматизират евреите като различни, чужди и опасни. Третата стъпка беше дехуманизацията", посочи още Пендаровски.

Почти всички евреи от Скопие, Битоля и Щип, събрани в Скопския монопол са депортирани в Треблинка, където в газовите камери са избити близо 1 милион души, сред които и македонските евреи - 98 процента от еврейското население в цялата Македония и една трета от общите македонски жертви във Втората световна война.

"Изправени пред тези факти, сме длъжни да си зададем следните въпроси: имаме ли право ние, днешните поколения, да успокояваме нечия гузна съвест за Холокоста на македонските евреи? Позволено ли ни е да мълчим пред историческия ревизионизъм, който реабилитира извършителите и прославя виновните? Трябва ли да забравяме с чии подписи македонските евреи са били системно лишавани от граждански, икономически и човешки права и изпращани на смърт", попита Пендаровски и поиска извинение от България за ролята на тогавашното профашистко правителство в София в депортирането на македонските евреи.

"Както в еврейския, така и в македонския език, първоначалното значение на думата справедливост се отнася до това, което отговаря на истината. Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на тогавашното профашистко правителство в София за депортирането на македонските евреи", подчерта в речта си Пендаровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

11

Агент 001

13.03 2023 в 07:10

Много ръждясало оръжие вадят макетата срещу България. Безсилна злоба, подклаждана от Сърбия и Кремъл. Ще продължават да гледат Европа през крив макарон.

1236

10

БотоксПутю

12.03 2023 в 23:15

Стефчо, защо се срамиш да се назовеш българин? Дядо ти Стефан Пендаров сега се върти в гроба.

4738

9

Того

12.03 2023 в 22:16

Пендаровски, Пендаровски, мръсна моzковска подлого, ке си купуват македонците албански паспорти за да одат у Европата.

3714

8

GB

12.03 2023 в 21:29

Тези земи се администрират от Царство България, с обещанието на Хитлер, след края на войната да се дадат на Царството.
Към оня момент Германия е определяла всички политики, а България е имала отговорност за вътрешния ред.
Политически е нямало как главата на България, царят, да ръководи политиката там вместо Хитлер.

3767

7

Име на профила

12.03 2023 в 19:28

Аз не мога да разбера защо се врат между шамарите... Не платените политици - това ясно - ами народа.

От друга страна, като се замисля за един друг народ, и роднинските връзки, и става малко по-ясно...

-240

6

редовно четящ

12.03 2023 в 19:23

Чрез него гаварит масква.

1000

5

bucher

12.03 2023 в 18:58

Българите в Македония са окупатори.
РуZZнаците в България са освободители...
Извинявайте, че сте кухи лейки.

12130

4

borisboris

12.03 2023 в 18:51

Бедна Мъкедонийо, тия твои управници ше ти разкатаят фамилията...

2550

3

alfakentavur

12.03 2023 в 18:48

Аз ще му се извиня, ако покаже документалните кадри от посрещането на българските войници в Македония.

1000

2

Storco

12.03 2023 в 18:44

И какво, бе, бабанко, профашисткото българско правителство ли изби евреите ви в Треблинка, или фашисткото правителство на Германия? И защо не адресираш въпросите си към днешното такова в Германия, като исторически наследник на тогавашното???
Или не ти стиска, щото от тях може много да зависи относно мераците ви за европейско присъединяване. Но ако питаш мен, вашият шанс да се присъедините во еуропската уния ще се реализира тогава, когато столицата на ЕС се премести от Брюксел в Скопие. На добър час!!!