Пекин призова гражданите си да напуснат граничен регион на Мианма

OFFNews 28 декември 2023 в 09:11 7792 0

Китай

Китайските граждани, които все още се намират в района на мианмарския град Лаукай, граничещ с Китай, трябва да го напуснат възможно най-скоро, заяви китайското посолство в Мианма, цитирано от Франс прес и БТА.

Северният щат Шан е сцена на постоянни сражения, откакто в края на октомври Армията на Аракан, Армията на Националния демократичен алианс на Мианма и Армията за национално освобождение на Тан започнаха офанзива срещу централното правителство. Силите на етническите малцинства завзеха военни позиции и гранични пунктове, които са жизненоважни за търговията с Китай. Според анализатори тази офанзива е най-голямото военно предизвикателство за хунтата, откакто тя пое властта през 2021 г. от демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи.

Националният демократичен алианс на Мианма обеща да си върне град Лаукай, близо до китайската граница, който се управлява от съюзническа на армията милиция и е известен с казина, проституция и центрове за онлайн измами.

Конфликтът в района "продължава и рисковете за безопасността на хората, които са блокирани там, са се увеличили", съобщи посолството в акаунта си в УиЧат. "Посолството отново напомня на китайските граждани в района на Лаукай да напуснат района възможно най-скоро".

Свързани с Националния демократичен алианс на Мианма медии съобщиха тази седмица, че управляващата хунта е извършила въздушни удари в района около Лаукай и е обстрелвала части от града.

По-рано този месец Пекин обяви, че е посредничил в преговорите между армията и трите етнически въоръжени групи и е постигнал споразумение за "временно прекратяване на огъня". Въпреки това сраженията в някои части на щата Шан продължават, като Народноосвободителната армия твърди, че през последните дни е превзела още два града. Връзките между хунтата и Пекин, който е важен съюзник, напоследък се обтегнаха поради неспособността на управляващите в Мианма военни да се борят с центровете за онлайн измами, които според Пекин са насочени срещу китайски граждани, отбелязва АФП. Според анализатори Пекин поддържа отношения и с въоръжени етнически групи в северната част на страната, някои от които имат близки културни връзки с Китай и използват китайска валута и телефонни мрежи на контролираната от тях територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!