ОССЕ: Липсва организация на мястото на катастрофата на MH17, телата се разлагат

ОFFNews 19 юли 2014 в 11:26 12624 18

Снимка Туитър

Мястото на падналия Боинг на Малайзийските авиолинии

Липсва професионална организация на работата на мястото падналия самолет на малайзийските авиолинии, алармират първите международни експерти, пристигнали в Донецка област след трагедията от 17 юли. Много от телата вече са започнали да се разлагат под горещото слънце.

Два дни след инцидента някои от загиналите пътници все още са закопчани за седалките с предпазни колани или са със слушалки на главите, съобщиха пред Си Ен Ен наблюдатели на ОССЕ, които са сред първите, получили достъп до мястото на катастрофата.

Макар местните хора, в т. ч. обикновени граждани, да започнаха да помагат веднага след инцидента за събиране на тленните останки и вещи, мястото би трябвало да изглежда по съвършено различен начин, ако на него работеха професионалисти, коментират експертите. То все още не е отцепено и не е изследвано от международни специалисти по съдебна медицина, които да обезопасят зоната и да се погрижат за жертвите и останките.

Част от намерените лични вещи са събрани на купчини, но повечето останки остават необезопасени и всеки би могъл да има достъп до тях.

Говорителят на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) коментира пред Си Ен Ен, че в момента районът изглежда като най-голямото местопрестъпление в света, пазено от няколко тежко въоръжени и твърде негостоприемни униформени.

“Видяхме много останки. Не личи някой да се е опитвал да скрие или фалшифицира нещо", добави говорителят.

25 представители на международната организация са били допуснати за 75 минути до мястото, а после са били принудени да си тръгнат.

Според тях там липсва оперативен контрол и централно командване. Когато попитали кой е командирът или ръководителят, не се появил никой. Изглеждало, че отговорникът е тежковъоръжен мъж в униформа и очевидно пиян. 

Няколко изпратени на място цивилни споделили, че тяхната работа е да маркират къде са телата, а не да ги пренасят другаде. Според лидер на проруските сепаратисти холандските и малайзийските власти са помолили телата да не бъдат местени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!