Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Над 100 експерти по СПИН загинали в самолетната катастрофа в Украйна

OFFNews 18 юли 2014 в 09:08 26345 7

Проф. Джоеп Ландж

В сваления Боинг 777 на Малайзийските авиолинии са пътували повече от 100 световни специалисти по СПИН. Те са пътували за международна конференция в Мелбърн, която започва на 20 юли. Сред тях са водещи изследователи на HIV вируса, сред които Юп Ланге, пише британският в. The Telegraph.

Трагедията хвърли в траур цялата общност на изследователите на HIV. Сред загиналите са служители на Световната здравна организация и медицински изследователи, здравни работници и активисти, които са пътували, за да участват в 20-ата международна конференция по СПИН.

По всяка вероятност на борда е бил и медийният съветник на Световната здравна организация Глен Томас.

Д-р Ландж (Холандия), който е бил на борда на самолета със съпругата си Жаклин ван Тонгерен, беше президент на Международното СПИН общество. Той изследва HIV от 30 години. Той е автор на над 350 документа и водещ специалист, работещ в борбата със СПИН в Азия и Африка.

"Как можем да измерим колко много направи той за човечеството? Хора като Джоеп промениха курса на епидемиологията.... Каква ОГРОМНА загуба за света", написаха от Международното СПИН общество. "Със смъртта му световното движение срещу HIV/СПИН загуби един гигант."

На конференцията в Мелбърн трябваше да присъстват водещи изследователи от целия свят, адвокати и гости, сред които Бил Клинтън и сър Боб Гелдоф.

Организаторите на конференцията съобщиха, че 108 от делегатите са били на борда на сваления самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews