Украинският посланик: Имаме доказателства - проруски терористи са свалили самолета

OFFNews 18 юли 2014 в 19:40 2969 19

Микола Балтажи.

Ние притежавахме доказателства, които потвърждават съпричастността на терористите на незаконните военни формирования, които действат в Донецка и Луганска област, към терористичния акт с пътническия самолет Боинг 777 на Малайзийските авиолинии.

Това заяви пред агенция Фокус извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи.

Имам предвид преди всичко разговора, засечен от Службата за сигурност на Украйна – разговор между терористите с техните куратори от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Руската федерация. В рамките на този разговор те се хвалят, че са свалили самолет и след това съобщават, че това е пътнически самолет. Преди това за свалянето на украински самолет също е съобщил т.нар. командващ на т. нар. Въоръжени сили на т.нар. Донецка народна република – също в доклада си към руските началници. Тези и други доказателства се представят от нашия постоянен представител в ООН на дискусията, която се провежда в Съвета на сигурност, каза Балтажи.

На 14 и 16 юли бяха свалени два украински самолета - АН-26 и СУ-25, от руски ракети, изстреляни от територията на Руската федерация. Срещу Боинг 777 на Малайзийската авиокомпания е бил използван зенитно-ракетен комплекс „Бук”, докато в същия ден и същото време не са били задействани зенитно-ракетни комплекси на украинските военни и не е била ползвана авиацията. За това съществуват доказателства, категоричен е посланикът. 

Убедени сме, че тези зенитно-ракетни комплекси "Бук" са вкарани от Руската федерация през границата с Украйна, заедно с руски екипаж, каза Микола Балтажи пред БНТ.

Това е ужасен терористичен акт, насочен не само срещу Украйна, а срещу целия свят. Руската федерация води срещу Украйна необявена война, категоричен е извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!