Орбан предлага да изкупи обратно дяловете на летището в Будапеща

OFFNews 13 юли 2021 в 17:11 4890 0

Унгарското правителство предлага да изкупи обратно дяловете на летището в Будапеща от чуждестранни акционери като част от политиката им да се отстоява националния интерес, съобщи най-големият акционер в холдинга AviAlliance, цитиран от Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор Орбан прояви интерес към придобиването на мажоритарния дял в основното унгарско летище по-рано тази година. Орбан твърди, че приватизацията на летището е била извършена "против държавните интереси".

Най-голям дял в холдинга, управляващ летището, има акционерът AviAlliance, притежаван от Инвестиционния борд на пенсионната система на обществените служители на Канада (PSP Investments).

В понеделник от AviAlliance потвърдиха, че са получили изненадваща оферта от унгарското правителство.

„Можем да потвърдим, че унгарското правителство са подали неофициална оферта към акционерите на летището в Будапеща. В името на нашите съдружници сме задължени да разгледаме потенциалните оферти“, написаха от AviAlliance в имейл до Ройтерс.

„Ние не сме инициатор на това предложение, ние сме дългосрочен инвеститор и дълбоко се надяваме да ни бъде дадена възможност да продължим да инвестираме в това летище“, коментираха още от акционерското дружество.

От унгарското правителство не са направили официално изявление.

Летището в Будапеща е приватизирано през 2005 г., а от идването си на власт през 2010 г. правителството на Орбан разширява държавното влияние в няколко сектора.

В момента летището се развива бързо благодарение на увеличените продажби на евтини билети, но както всички европейски летища е изправено пред трудни времена заради пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!