ООН: Идва рекордно горещо лято, COVID-19 може да увеличи здравните рискове

OFFNews 26 май 2020 в 15:51 21338 0

Метеорологичната агенция на ООН предупреди днес, че COVID-19 може да увеличи рисковете от очакваното рекордно горещо лято в Северното полукълбо, предаде АФП.

Световната метеорологична организация (СМО) призова правителствата да подготвят планове за безопасността на хората по време на топли вълни, без да се допуска разпространение на новия коронавирус.

„Тази година се очаква пореден рекордно горещ сезон в Северното полукълбо“, заяви Клеър Нулис Кап, говорителка на СМО на онлайн брифинг от Женева.

„Свидетели сме на една от най-горещите години (в историята на метеорологичните наблюдения – б.р.) COVID-19 засилва здравните рискове от горещо време за много хора и усложнява задачата от управлението им“, допълни тя.

СМО, в екип с неправителствени организации, ще призове за по-сериозна подготовка за осигуряване безопасността на хората в горещо време, като в същото време бъдат вземани мерки срещу коронавируса.

В момента Индия е в хватката на гореща вълна с температури над 45 градуса по Целзий в северозападния щат Раджастан.

„Горещите вълни стават все по-чести и по-интензивни заради промяна на климата. А това създава все по-голям стрес върху човешкото здраве и здравните системи“, подчерта още Клеър Нулис Кап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови