Одрин спря рекорден брой мигранти в опит да се прехвърлят у нас и в Гърция

OFFNews Последна промяна на 25 декември 2019 в 19:29 5182 0

Снимка АА

Одринските гранични власти счупиха рекорда на всички времена по броя на заловените мигранти, опитващи незаконно да се прехвърлят в България и Гърция по суша, предаде турската агенция IHA.

По данните на местната дирекция по миграцията само там през 2019 г. са задържани общо 123 377 души срещу 74 824 през 2018 г.

Общо по границите на Турция заловените през годината са почти половин милион – 441 532 души, тръгнали към Европа. Така се оказва, че пазителите на сухопътната граница от отрядите „Гранични орли“ в Одрин са разкрили всеки трети беглец.

Прави впечатление, че при всекидневния „улов“ сирийците са много по-малко или единици. Доминират хора, предимно млади мъже от Пакистан, Афганистан, Бангладеш, Шри Ланка и много други страни. Като причина за опитите им да се доберат до Западна Европа те посочват икономическа криза или вътрешни войни. Заловените са предавани на одринската дирекция по миграцията и после се депортират извън страната, обикновено в родните им държави.

От началото на ноември, когато започна обстрелът в северозападната част на Сирия, домовете си в провинция Идлиб напуснаха над 217 000 души, които прииждат към Турция, съобщи Анадолската агенция днес. Само през последното денонощие още 2 000 души са били принудени да избягат от зоната на бойните действия. Напоследък президентът Реджеп Ердоган многократно предупреждава ЕС за бежанския натиск, както и че е готов да отвори границите, и милиони мигранти да потърсят убежище в европейските страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови