Обучението на пилоти за F-16 започва през следващите седмици

OFFNews 25 май 2023 в 18:31 1262 1

Снимка БТА / АП

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че се надява обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16 да започне през следващите седмици, предаде Асошиейтед прес.

Остин заяви това пред свои колеги от целия свят, които се включиха във виртуална дискусия относно военната помощ за Украйна. Очаква се министрите на отбраната да обсъдят въпроса кои страни ще предоставят на Киев изтребители F-16 и да уточнят детайли, свързани с обучението на украинските летци.

"Ще трябва да задълбочим усилията си и да продължим да търсим креативни начини за подсилване на индустриалния ни капацитет", заяви Остин преди началото на закритата сесия на военните министри. "Надяваме се че обучението ще започне през следващите седмици. Това ще засили и подобри способностите на украинските ВВС в дългосрочен план и ще надгради краткосрочните и средносрочните ни споразумения", каза още той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел вчера заяви, че обучението на украински пилоти вече е започнало в Полша и в някои други страни, макар че полският министър на отбраната Мариуш Блашчак посочи, че тренировките все още са в етап на планиране. Нидерландия и Дания също са сред страните, които възнамеряват да предложат обучение на украински пилоти.

Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че вече се обсъжда броя на изтребителите, които страната ѝ ще изпрати на Украйна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни