Обсъждат влизането на България в Шенген до края на годината

ОFFNews 30 юни 2015 в 19:17 5835 1

Влизането на България в Шенген ще бъде сред темите по време на Люксембургското председателство на съюза, което ще започне от юли и ще продължи до декември 2015 г.

Това стана ясно от проведената среща днес между вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланика на Люксембург Жан Фалц.

Кунева твърди, че България работи за поетапното отпадане на границите от въздушна през морска към сухоземна, като според нея "е късогледо при тази миграционна ситуация и предизвикателства пред сигурността, България и Румъния да остават извън Шенгенското пространство, още повече че по границите се прилагат шенгенските правила".

На срещата бяха обсъдени и останалите приоритети на Люксембургското председателство - стимулирането на инвестициите за растеж и работни места, задълбочаването на социалната политика в Европа, миграцията и сигурността, оживяването на единния пазар през дигиталната икономика, укрепването на европейската конкурентоспособност,  устойчивото развитие и засилването на ролята на ЕС на глобалната сцена.

По отношение на Икономическия и фискален съюз вицепремиерът Кунева заяви, че България ще настоява страната ни да запази конкурентоспособността си по отношение на данъчната си политика.

Двамата обсъдиха и подготовката за Българското председателство на съюза. Посланикът на Люксембург коментира, че в рамките на тяхното са планирани 237 събития в страната, посещение на над 27 000 души и над 6 хил. делегации, които трябва да бъдат посрещнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!