Кунева: Нездравословно е да се подценява присъствието на България в Шенген

OFFNews 29 юни 2015 в 14:53 1692 0

"Да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген в момента е изключително нездравословно. От това, че двете страни не са в Шенген страдат не само те, но и цялата европейска система на сигурност".

Това заяви вицепрeмиерът по европейските политики Меглена Кунева, която днес присъства на откриването на проект за противодействие на трафика на хора на фондация "Европейски институт".

Тя заяви, че българските гранични служители са сред най-добре обучените, които прилага шенгенските правила безупречно и новият проект ще е допълнителна гаранция за качество.

Според Кунева проектът на фондация "Европейски институт", който е за обучението на 200 служители в правоохранителните органи, ще бъде допълнителен аргумент за членството на страната ни в Шенген. По него ще бъдат сертифицирани и обучители по борба с трафика на хора.

"Борбата с трафикантите е основен приоритет на страните - членки на Шенген и засяга България, която е преди всичко страна на произход на жертви на трафик. Поради стратегическото си географско положение обаче България се превръща и в страна на транзит, уязвима по отношение на нелегалните канали, не само за жертви на трафик, но и на нелегални мигранти", посочи още Кунева.

По думите й за борбата с трафика има солидна законова база, но транснационалният характер на престъплението създава предизвикателства за събирането на доказателства. Проблем се оказва и големия брой оправдателни и условни присъди за трафиканти, които демотивират жертвите на трафик да свидетелстват в съда. Кунева призова за преосмисляне на наказателната политика в тази посока.

Камелия Димитрова, секретар на Националната комисията за борба с трафика на хора заяви, че годишно в света трафикантите на хора печелят 32 млрд. евро, а на всяка една минута едно лице става жертва на трафик.

"В ЕС жертвите са над 30 000 в периода 2010-2013 година, като 80% са жени. Между 500 - 550 са жертвите на трафика от България. Една голяма част от тях са подмамени като им е обещана по-добра работа и професионална реализация", обянси Димитрова.

По думите ѝ голяма част от жертвите нямат семейства или са живели в лоша семейна среда, ставали са жертва многократно на насилие и това ги прави по - лесна примамка. Много често жертви на този вид престъпления стават хора, израснали в социални домове.

"За миналата година в България има 93 постановени присъди за този вид престъпление, като над 60% от тях са условни. Трябва да работим в насока присъдите да бъдат ефективни, за да можем да се справим с това трансгранично престъпление", заяви още Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!