Облаци дим в Крим. Взривове на нос Карханкут, унищожен е противокорабен комплекс ''Бастион''

OFFNews 23 август 2023 в 11:40 13576 6

Снимка УНИАН

Най-малко три взрива са прозвучали в района на нос Тарханкут в Кримския полуостров, съобщиха телеграм канали, ориентирани към местните общности в Крим. Очевидци са видели избухвания в района на Оленевка. По първоначални данни ВСУ са успели да поразят комуникационен комплекс и противокорабен комплекс "Бастион", дислоцирани на нос Тарханкут.

Засега липсват подробности в руските медии за това, какво се случва на полуострова, но местните жители съобщават, че по цялото шосе от Севастопол за Ялта са излезли патрули на полицията и спират наред автомобили, както леки, така и товарни.

Руската страна не е коментирала експлозиите, които този път не могат да минат за преминаване на самолети на свръхзвукова скорост, най-малкото, защото геотагнати снимки показват стълбове от сиво-бял дим. Гърмежите идват само ден, след като ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов обяви, че украинският народ „тия дни“ ще види как на територията на Крим унищожават агресора.

От това, което се знае „по карта“, точно на нос Тарханкут се намират позиициите на 3-ти радиотехнически полк на Русия и куполите за радио-релейни съобщения. Серия публикации в местните медии бяха посветени на потенциални военни цели в Крим и обясняваха на публиката по какви цели биха могли да ударят ВСУ, за да могат жителите в близост до тези обекти да се защитят и да ги избягват.

Според първоначалната информация в резултат на удари на украинската страна са поразени именно радиолокационните станции на нос Тарханкут. Изгорял е ракетният противокорабен комплекс „Бастион“, с който руските агресори изстрелват ракети „Оникс“ по украински цели. Поразена е радиолокационна станция 48Я6-К1 "Подлет", която се използва за откриване на въздушни цели на малки и пределно ниски височини, когато има сложна обстановка и смущения. Станции като 48Я6-К1 "Подлет" управялват ЗРК C-300 и C-400.

По-късно украинското военно разузнаване разпространи и кадри с дрон, регистрирал унищожаването на ЗРК С-400 към 10:00 часа в сряда в района на нос Тарханкут. Руските военни кореспонденти коментираха кадрите с разбираемо раздразнение. "С какво е бил нанесен ударът към този момент е неизвестно, но може да се предположи, че е била крилата ракета Strom Shadow. Освен това директно над позициите на ЗРК безпрепятствено е висял украински разузнавателен безпилотен летателен апарат, осъществяващ обективен контрол. Подобни инциденти повдигат справедливи въпроси за качеството на ПВО поскритието в един от най-ракетоопасните региони на Русия.", обобщава "Военен осведомител". От ГУР уточняват още, че в резултат на взрива изцяло е унищожена самата установка, заредените върху нея ракети и личният състав на комплекса.

Тарханкут имаше стратегическо комуникационно значение за украинската армия преди анексирането на Крим. Там беше дислоцирана 1476-та отделна радиолокационна рота и 160-ти радиолокационен взвод, част от 40-та отделна радиотехническа бригада на ВВС на Украйна. След завземането на Крим в базата на украинците беше сформиран 3-ти радиотехнически полк в състава на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

6

Д-р Мазникуров

23.08 2023 в 19:41

РуZZия, Еритрея,
Иран и Северна Корея,
Нигер и Бенин,
дружно ние ще вървим!
Запада зловреден ний ще съкрушим,
Луната ще взривим,
нацистите ще пАбедим,
Многополюциев свят дружно ще градим :) ...

На здровье :)!

1236

5

БотоксПутю

23.08 2023 в 15:23

"Взрывы в оккупированном Крыму прозвучали утром 23 августа вблизи села Оленевка на мысе Тарханкут, в результате чего была уничтожена российская зенитно-ракетная система большого и среднего радиуса действия С-400 "Триумф"."

Ердоган да връща безаналоговия Триумф и да си иска кинтите обратно.

1236

4

БотоксПутю

23.08 2023 в 14:51

Олеле майко, ПВО-то и Бастиона наведнъж.

788

3

jorj

23.08 2023 в 12:37

Чест и почитание за ВСУ! СЛАВА, СЛАВА, СЛАВА!!!

-240

2

редовно четящ

23.08 2023 в 12:03

Когато денят започва с добрите новини....

-529

1

6екеr4о

23.08 2023 в 11:54

Обичам да чета такива новини, слава на героите!

Ето и една интересна публикация във в. "Сега", която описва неописуемото: "Нощ в Киев: Спиш, броиш бомбите и пак заспиваш":

https://www.segabg.com/category-observer/nosht-kiev-spish-broish-bombite-i-pak-zaspivash
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика