Обама заложи на дипломацията пред войната в Сирия

OFFNews 11 септември 2013 в 07:39 2855 2

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС
Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

Съединените щати ще дадат шанс на дипломацията да реши сирийската криза, ескалирала след химическата атака край Дамаск от 21 август.

Това е основното послание, което президентът Барак Обама отправи в дългоочакваното телевизионно обръщение до сънародниците си, съобщи БНР.

В изявлението си президентът съобщи, че зловещата картина на жертвите от обгазяването в Дамаск го е убедила, че САЩ не може да игнорира това, което се е случило и допълни, че дори ограничена военна офанзива би изпратила недвусмислен сигнал, както на сирийския президент, така и на други, които биха използвали химическо оръжие.

"Целта на такъв удар би била да попречи на Асад да използва химическо оръжие, да ограничим възможностите на режима му да го използва и да покажем на света, че ние няма да толерираме използването на химическо оръжие", заяви Барак Обама.

Американският президент допълни, че засега ще остави военната акция настрана и ще работи съвместно с Русия, Китай и съюзниците на САЩ за търсене на начин за оказване на международен контрол върху химическото оръжие на Сирия. В същото време той даде да се разбере, че американската армия е готова да нанесе удар, ако дипломацията се провали. Малко след речта се появиха противоречиви коментари за нейния ефект. Докато имаше такива, които приветстваха желанието на Обама да търси дипломатическо решение, други не бяха доволни. В съвместно обръщение републиканските сенатори Линдзи Граам и Джон Маккейн похвалиха президента за директното му обръщение към американския народ по въпроса за Сирия, но изразиха разочарование от това, че той не бил обърнал достатъчно внимание на нуждата от въоръжаване на сирийската опозиция и не е представил по-ясен план за тестване на сериозността на руско-сирийското предложение. 

Във вторник Москва обяви, че е постигнала съгласие със сирийския президент Башар ал Асад, да предаде химическите си оръжия.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!