Американският сенат отлага гласуването за Сирия

Вероника Шербанова 10 септември 2013 в 07:55 1944 3

Сенатът на САЩ
Сенатът на САЩ

Сенатът на САЩ отлага гласуването на резолюцията, която дава право на Барак Обама да започне военна атака срещу Сирия. 

Гласуването трябваше да се осъществи в сряда. Сенатът реши да го отложи, за да може Барак Обама да обясни публично своята позиция.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че ако президентът Башар Асад предаде всички химически оръжия на международната общност до другата седмица, атака срещу Сирия няма да се предприема. Той обаче изрази увереността си, че Асад няма да приеме това условие.

Предложението за предаване на химическите оръжия беше прието и от руския външен министър Сергей Лавров.

Ако Дамаск склони да предаде химическите оръжия, за да избегне военни удари, тогава започваме незабавно работа в тази посока. Призоваваме Сирия не само да разреши международния контрол, но и да унищожи химическите си оръжия, посочи Лавров.

Външният министър на Сирия Уалид Муалем обяви в отговор, че страната е склонна да приеме предложението с оглед на сигурността на страната и опасенията за живота ма гражданите.

В същото време Башар Асад заяви в интервю за сутрешния блок на Си Би Ес, че отхвърля обвиненията за използване на химическо оръжие, и предупреди САЩ да са готови на всичко, ако нападнат Сирия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
     
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?