Сирия съгласна да предаде химическите си оръжия, Западът не вярва

OFFNews 10 септември 2013 в 15:56 2885 9

Сирия, Снимка: Reuters
Сирия, Снимка: Reuters

Сирия се е съгласила с руското предложение за международен контрол на химическите й оръжия.

Това стана ясно думите на сирийския външен министър Уалид Муалем, цитиран от Интерфакс. Правителството в Дамаск вече се е съгласило с руското предложение за международен контрол на химическите оръжия в страната. Муалем обясни, че след срещата снощи с руския външен министър Сергей Лавров е постигната договореност за инициативата на Москва. Според сирийския дипломат така ще се премахнат основанията за американска агресия.

В отговор британският премиер Дейвид Камерън поиска Русия и Сирия да докажат, че подкрепеното от Москва предложение за предаване на химическите оръжия на Дамаск под международен контрол е искрено.

„Страните от ООН сега искат руското правителство и режимът на Асад да действат така, че да покажат, че инициативата представлява сериозно и искрено предложение”, заяви говорителят на Камерън. Той добави, че отговорът на света след химическата атака от 21 август не може да бъде отлагана до безкрай. „Това не може да бъде безкраен процес. Много ще внимаваме за риска от тактики отклоняване на вниманието”, заяви той.

Европейският съюз също посрещна с недоверие новината. „Изучаваме предложението с интерес. Приветстваме всяко предложение, което може да намали насилието в Сирия”, заяви говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

„Готови сме да помогнем за мирния процес, но трябва първо да се запознаем подробно с предложението и да разберем дали то е сериозно и може да бъде приложено”, заяви говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!