Обама: Ако избегнем война, това ще надмине очакванията ми

10 септември 2013 в 09:22 1730 5

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС
Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

В интервю за телевизионния канал ЕйБиСи американският президент Барак Обама обеща, че ще се откаже от плановете си за военна атака срещу Сирия, ако страната предаде доброволно химическите си оръжия под контрола на международната общност. Обама обаче изрази скептицизъм по отношение позицията на сирийския президент Башар ал Асад.

"Искам да съм сигурен, че са изпълнени всички международни изисквания срещу употреба на химически оръжия. Ако успеем да предотвратим военен удар, това би надминало моите очаквания", каза американският държавен глава.

Обама даде интервюта за шест телевизионни канала. Това е част от поетата от Белия дом инициатива за убеждаване на обществото, сенаторите и конгресмените за необходимост от военна акция в Сирия. 

Интервютата се появиха няколко часа след като стана ясно че Сирия е склонна да предаде контрола на запасите си от химическо оръжие. Според Обама това е положително развитие, но би трябвало да се видят повече действия по въпроса. Той допълни, че винаги е бил за политическо решаване на кризата в Сирия.

За NBC американският президент призна, че не е уверен, че мнозинството от Конгреса ще застане зад предложението му за военна намеса и уточни, че все още не е решил какво ще направи, ако повечето от конгресмените гласуват "против".

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на Съединените щати Хари Рийд се отказа от плановете за насрочване за сряда на гласуване по проекторезолюция, която разрешава военни удари срещу Сирия. Той поясни решението с мотива президентът Обама да има възможност да разговаря с всичките 100 сенатори и да се обърне към 300-те милиона американци.

Според допитване на Асошиейтед прес 61% от обществото биха искали Конгресът да гласува "против" действия на американската армия в Сирия. 26% са "за". Тази вечер Обама ще се обърне към нацията относно военната офанзива, която изглежда все по-малко вероятна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови