Берлин спешно се нуждае от нови центрове за бежанци

10 септември 2013 в 12:08 2028 0

Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия
Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия

Сирийската бежанска вълна постави на изпитание и местното управление в Германия. Само столицата Берлин е поела до края на август 3500 бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан.

Градската управа призна, че всички Домове за временно настаняване на бежанците са препълнени, голяма част от тях спят в санирани фургони, а изграждането на нови центрове за временно настаняване става неотложно, съобщава БНР.

Същевременно – в германското общество дискусията за или против приемането на бежанци от близкоизточни страни, в които се води война, излезе на улицата. Крайнодесни автономни сдружения се обявяват против, докато голяма част от жителите на Берлин проявяват разбиране за хуманитерната криза, в която са изпаднали бежанците. В последната демонстрация в защита на бежанците участваха над 700 души, пазени от 400 полицаи. От общината обаче признаха, че вече са постъпили доста списъци от несъгласни с присъствието на чужденците жители на отделни квартали.

Засега се прилага тактиката за настаняване в райони, населени предимно с емигранти, за да се тушира напрежението. Властите обявиха за изграждане на нов временен център в квартала Панков, където до Коледа трябва да бъдат настанени 220 сирийци, иракчани и афганистанци. В Целендорф се сондира възможността за закупуване на 2 изоставени фабрики, които да бъдат превърнати във временен дом за бежанците, в Кьопеник също се оглеждат още 2 места. Според законите на федералната република бежанци от рискови държави могат да останат в центрове за временно настаняване до 3 месеца.

В подпомагане на устройването им се включиха също така католическата и протестантската църкви в Германия. На неделните литургии се събират пари в помощ на бежанците. Само църквата в Лихтенберг, където вече се проведоха демонстрации против настаняване на бежанците, събра 20 хиляди евро в тяхна подкрепа и ги предостави на общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!